Открийте ни и в

Lifestyle

Отбелязваме Световния ден на гастроздравето

Всяка година на 29-ти май се чества Световният ден на гастроентерологичното здраве, провеждан под егидата на Световната организация по гастроентерология (World Gastroenterology Organization). Инициативата е създадена преди 11 години и основната й мисия е да запознава хората със социалната значимост на гастроентерологичните заболявания, да популяризира важността на гастроентерологичното здраве сред населението и да ангажира отговорните институции за подемане на инициативи, насочени към неговото подобряване. За първи път тази година, по инициатива на Българското дружество по гастроентерология и с подкрепата на фармацевтична компания Абот (Abbott) и в България се отбелязва Световният ден на гастроентерологичното здраве, в рамките на изложение „Мисия здраве“ (06-08 юни 2014 г., Паметник на Съветската армия, гр. София).

Avatar

публикувано

на

Отбелязваме Световния ден на гастроздравето 141Всяка година на 29-ти май се чества Световният ден на гастроентерологичното здраве, провеждан под егидата на Световната организация по гастроентерология (World Gastroenterology Organization). Инициативата е създадена преди 11 години и основната й мисия е да запознава хората със социалната значимост на гастроентерологичните заболявания, да популяризира важността на гастроентерологичното здраве сред населението и да ангажира отговорните институции за подемане на инициативи, насочени към неговото подобряване. За първи път тази година, по инициатива на Българското дружество по гастроентерология и с подкрепата на фармацевтична компания Абот (Abbott) и в България се отбелязва Световният ден на гастроентерологичното здраве, в рамките на изложение „Мисия здраве“ (06-08 юни 2014 г., Паметник на Съветската армия, гр. София).

По инициатива на Дружество по гастроентерология, се организират срещи с водещи експерти гастроентеролози, от 7-те най-големи клиники по гастроентерология в София, които да запознават и разясняват на хората същността на гастроентерологичните заболявания, да предоставят съвети какво да предприемат пациентите при гастроентерологични проблеми, да проведат неформални  консултации на място и да създадат личен контакт с пациентите.

В рамките на изложението ще бъде  изградена  специална образователна инсталация, запознаваща посетителите с органите, изграждащи човешката храносмилателна система, какви са техните функции, както и да представят интересни факти за това как се осъществява процеса на храносмилане в нашето тяло.  Неправилното хранене, забързаното и напрегнато ежедневие са едни от основните предпоставки за възникване на гастроентерологични проблеми, не само в световен мащаб, но и в България. Според проведено от Market Links социологическо проучване, в периода 25 април – 8 май 2014 г., малко повече от половината от българското население (54,7%) страда от болки и спазми в корема, диария, запек или проблеми с храносмилането. Най-голям е процентът (45,9%) на българите, които се оплакват от болки и спазми в корема, 20,5% включва онези, които имат диария, 19,5% страдат от запек, а проблеми с храносмилането имат 14,9%.  

Шатрата на Българското Дружество по Гастроентерология е номер 8, по време на изложението „Мисия здраве“ на 6, 7 и 8 юни пред Паметника на Съветската армия. Часовете за безплатни консултации са – петък от  16.00 до 19.30 ч., събота от 10.00 до 13:30 ч. и от 16.00 до 19.30 ч. и неделя от 10.00 – 13.30 ч.