Открийте ни и в
Exit Festival

Галерия

Изявени БГ артисти в експериментална обща изложба в рамките на „Принт. Тест. Арт.“

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Един от най-интересните резултати при печатането е красотата на „тестовия отпечатък“. Винаги преди да започне реалния тираж, печатаря тества първия и/или първите отпечатъци. Използва стари хартии, листове от предишни тиражи и недобре отпечатани образи. Тестовите отпечатъци събират един по един образи от различни или еднакви проекти.

През 2015 г. Надежда Георгиева (Sito Studio), привлечена от красотата на експеримента, решава, вместо да изхвърля, да събира един по един тестовете. Първоначално използва само свои отпечатъци, но с времето започва да борави с творби на все повече и повече автори, които работят в студиото. Точният списък е неизвестен. Сред авторите са Борис Праматаров, Виктория Георгиева (MOUSE), Деси Баева, Емануил Сергиев, Николай Петров (Glow), Николета Носовска, Ростислав Маринов, FontFabric и др.

Надежда изследва максимално неочаквания резултат от този подход и превръща обикновените макулатури в нещо необикновено. Започва да използва и втората страна от хартията, а не след дълго експериментът преминава в тениски, отхвърлени от клиента заради „неуспешния“ им печат. Тест след тест, отпечатък след отпечатък. Мастилото лети във всички посоки, дефектът става ефект. А той наистина е впечатляващ, и не само заради авторите, сред които известни съвременни творци, тествали своите принтове на това колективно произведение на изкуството. Получените отпечатъци са винаги неповторими, съдържащи спонтанна и безразсъдна емоция, невъзможна за планиране.

Образувалите се слоеве от творчеството на разнородните артисти създават обща абстрактна работа, доближаваща се повече до съвременното изкуство, отколкото до първоначалния ѝ замисъл. Това ще изследваме на живо между 13-15 декември в галерията на @SeeMeOn29 (ул. „Цар Симеон“ 29).

Всички тест принтове от изложбата ще могат да бъдат закупени, а събраните средства ще се използват за закупуване на професионална ситопечатна маса.

С участието на творби от: Aleksandra Georgieva, Ана Бачева, Boris Pramatarov, Viktoria Georgieva (MOUSE), Dessy Baeva, Dara Tashkova, Emanuil Sergiev, Жана Миткова, Ivailo Vinchev, Metodi Borisov, Nadezhda Georgieva, Nikolay Petrov (Glow), Nikoleta Nosovska, Sofia Blading, Ралица Николова (Litza Kolova), Rostislav Marinov, The Laboratory Sofia, SAT Gallery Sofia, Teodor Genov, Тодор Георгиев (Letter Collective), Fontfabric Type Foundry и др.

Изложбата се организира в партньорство с Феспа България.

снимка: ПР

Феспа България е независимо сдружение на производители на сито, дигитален, текстилен и други видове печат, на производители и доставчици на оборудване, технологии и консумативи за такъв печат, и други свързани дейности. Част от семейството на Феспа – международна асоциация с локални структури в над 37 държави на 5 континента. Феспа България подкрепя български артисти, които имат интереси в печата и експериментират с печатни техники и технологии.

С незаменимата помощ на студентите: Aleksandra Ventova, Вероника Димитрова, Monika Komarnitska, Nelly Manolova, Преслава Роберт.

Събитието е сред акцентите на Коледа в арт квартала на София “КвАРТал”. В рамките на трите дни ще може да научим и пробваме техниката на ситопечата, както и да тестваме изкуството като резултат от многослойни, неочаквани процеси. Ето и програмата:

  • 13 декември: Откриване и музика, 19:00 ч., @SeemMeOn29
  • 14 декември: Работилница за гигантски тест принт, 15:00 – 16:00 ч., @SitoStudio
  • 15 декември: Среща-разговор с гостите и артистите, финисаж, 16:00 – 17:00, @SeeMeOn29

Фейсбук събитие – bit.ly/35HhJCv

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Събитияпреди 1 седмица

Излъчиха българските финалисти в CHIVAS VENTURE 2020

Музикапреди 1 месец

Песента става 19-ият по ред #1 сингъл на певицата в Billboard

Културапреди 1 месец

Алек Попов и невероятната „Митология на прехода“ – за полета на фантазията без забрани!

Кинопреди 1 месец

Какво да очакваме от филма и саундтрака „Котките“

Културапреди 1 месец

Излезе „Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа”

Музикапреди 1 месец

DRIVE YOUR LIFE ще участват на Wolf Fest – Вълчата пътека 2020 

Lifestyleпреди 1 месец

Празнична коледна селекция по канал Da Vinci на 24-ти и 25-ти декември

Tехнологиипреди 1 месец

СИХРЕ 2020: Оптимални условия за хорека сектора, разширен тематичен обхват и продукти от последно поколение

Tехнологиипреди 1 месец

Nokia 7.1 е третият смартфон модел на марката, който ще получи Android 10 след Nokia 9 PureView и Nokia 8.1

Tехнологиипреди 1 месец

Коледно филмово забавление за цялото семейство от VIVACOM

Горещо