Открийте ни и в

Литература

Остават броени дни до началото на най-голямото литературно събитие – „Софийски международен литературен фестивал“ 2019 

MIKA

публикувано

на

На 09 декември започва седмият Софийския международен литературен фестивал – най-мащабното издание до момента с над 100 участници.

В дните между 09 и 15 декември фестивалът ще е домакин на близо 50 събития, сред които срещите с български и чуждестранни автори, тематичният панел „Разговори за бъдещето“, дискусиите, изложбите, специалните събития: Тайно поетическо четене, Бързи литературни срещи и инициативата „СМЛФ представя“.

Международната програма на литературния форум ще бъде посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите автори ще бъдат от различни държави и континенти. Литературният фестивал ще започне с Международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 09 и 10 декември до обяд в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 15 декември програмата на фестивала ще бъде основно на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време е и 47-ия Софийски международен панаир на книгата

Две публични лекции ще поставят началото на тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал

Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият официално фестивала и на 09 декември от 17:00 ч. до 19:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Двете лекции ще бъдат посветени на теми, към които двамата имат задълбочен творчески интерес.

Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за четиринадесет младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 г. се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как „някой създава човешки бомби за толкова кратко време“.  Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца.“ – казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 деца.

Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия.

В следващите дни още осем автори ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература. Срещата с тях ще бъде на Мраморно фоайе в НДК. Част от програмата са някои забележителни имената в литературата, писана на френски език, като алжирската поетеса и писателка Самира Негруш (10 декември | 19:00 ч.), виетнамската писателка, която днес живее в Канада – Ким Тхуи (11 декември | 18:00 ч.), писателят и режисьор от Белгия –  Жан-Марк Тюрин (11 декември | 19:00 ч.), вторият белгийски автор в програмата – Армел Жоб (13 декември | 16:00 ч.), люксембургският поет Жан Портанте (13 декември | 18:00 ч.), французинът Франсоа-Анри Дезерабл (13 декември | 19:00 ч.), швейцарският автор, носител на „Гонкур“, Бернар Коман (14 декември | 19:00 ч.) и канадският писател Дени Терио (15 декември | 16:00 ч.). Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова (10 декември | 17:00 ч.)

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който ще включва теми като киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията;  видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“. 

*Изложбите*

На сцената на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде експонирана миниизложбата на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Тя ще представлява пролука към многоцветния свят на хрумванията ѝ. Изложбата ще бъде както за гледане, така и за четене, тъй като специално за нея текстове подготвиха писатели, издатели, преводачи, сред които Антоанета Колева, Георги Господинов, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Людмила Балабанова, Мария Добревска, Пенка Казанджиева, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Цветанка Еленкова и Яна Букова. Изложбата ще бъде официално открита на 10 декември от 18:00 ч.

На 11 декември от 17:00 ч. Антон Стайков ще представи своята лекция Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

*Специални проекти*

На 10 декември от 20:00 ч. ще се проведе Тайното поетическо четене. Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване. Тайното поетическо четене докрая ще остане без какъвто и да е намек за това къде ще се проведе, кои ще са поетите и каква ще бъде музиката. Знае се единствено, че поетите отново ще имат задачата заедно със своите стихотворения, да прочетат и едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, а също така да разкажат поне една (може и да не е тяхна) тайна.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20:00 ч. във Fox Book Café. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.  Местата са ограничени и е нужно предварително записване.

Миналата година за пръв път Софийският международен литературен фестивал започна инициатива, чрез която отделя специално внимание на значими литературни събития, разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Част от СМЛФ представя ще бъдат литературният фестивал Пловдив чете (14 декември | 14:30 ч.), който се провежда вече 16 години; филмовият формат за визуална поезия Щрих и стих и новите шест авторски филма, вдъхновени от шест български поеми (15 декември | 17:00 ч. | Литературен клуб „Перото“); единственото по рода си Списание за танц в България и разговор за срещата между танца и литературата (12 декември | 15:00 ч.); Градски детектив – подкастът за градски легенди и любопитни моменти от архитектурната и културна история на градовете (13 декември | 15:00 ч.); Читателският клуб на НБУ с обсъждане на Серотонин на Мишел Уелбек (10 декември | 15:00 ч.) и Нова българска драматургия и победителите от Конкурса за нова пиеса на НБУ за 2019 (13 декември | 20:00 ч. | Fox Book Café).

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на фестивала със съдействието на Storytel на 14 декември от 20:00 в ДНК – пространство за съвременен танци и пърформанс. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях ще бъдат: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.

Събитието ще бъде със свободен достъп.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.

По същото време се провежда 47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал и 47-ия Международен панаир на книгата се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община. 

Събитията се провеждат в партньорство с Международната организация на франкофонията, Френски институт, Посолство на Швейцария в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Национален дворец на културата. 

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2019 г.

Медийни партньори: БНТ, N-Joy, bTV Radio, Jazz FM, Classic FM, Дарик радио, Дневник, Offnews, Програмата, вестник К, Въпреки, Виж!, Литературен вестник, Аз чета, Портал Култура, Артакция, Jasmin.bg

Със спонсорската подкрепа на Storytel

Визуална кампания на фестивала: The Smarts

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

„Сиела“ се присъединяват към инициативата „Купи една книга“

MIKA

публикувано

на

от

Представители от всички сфери на книгоиздаването се обединяват зад каузата, целяща подпомагане и популяризиране на четенето дори и в условията на извънредно положение.

Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“.

Издателство и книжарници „Сиела“ се присъединяват към инициативата с надслов „За да я има книгата“, която отправя призив към читателите в цялата страна да помогнат за спасяването на книгата и да гарантират нейното съществуване дори и във времена, в които тревожност и несигурност за бъдещето са сковали обещството.

Голямото семейство на книгата се обръща към всеки, който би желал да закупи за себе си, за близък или да дари книга за избрана от него кауза.

 „Книгата е това, което остава след нас. Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл. Днес светът на книгите е изправен пред истинско предизвикателство. И спасяването на този свят е в нашите ръце. Само заедно можем да помогнем на книгата днес, за да я има в бъдеще!“, гласи призивът на организаторите на кампанията.

С обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г. и със затварянето на множество физически търговски обекти, достъпът на читателите до книгите се оказа затруднен. Много от планираните за издаване заглавия бяха отложени, редица печатници бяха принудени да спрат работа, а традиционният метод на разпространение – тотално сринат.  Книгата се превърна в една от многото жертви в името на най-ценното – здравето. Но здравето на духа е в нейните „ръце“.

Желаещите да подкрепят кампанията могат да го направят, като влязат в специално създадената уеб страница на инициативата: www.kupi1kniga.com. Оттам те имат възможност да отидат в електронния магазин на предпочитаното издателство или книжарница и да закупят книга по избор.

Инициативата се провежда със съдействието на Асоциация „Българска книга“.

Продължете понататък

Култура

Месец на „Сиела Норма“ през април

MIKA

публикувано

на

от

Компанията празнува 35 години от създаването си с комплимент към своите клиенти.

През 1985 г. с основаването на „Норма“ се поставя началото на компания, която 35 години по-късно е доказан лидер на българския пазар и доверен партньор на бизнеса.

За малко повече от две десетилетия „Норма“ вече е изградила традиции в разработването на правно-информационен софтуер, за да намери през 2010 г. верния партньор в лицето на „Сиела“.

И ето че през 2020 година „Сиела Норма“ навършва 35 години!

По този повод издателство и книжарници „Сиела“ се обръщат към своите читатели с малък подарък. Всички знаете, че приказките обикновено завършват с „и три дни яли, пили и се веселили“. Но нашето празненство ще продължи целия април!

От 00:00 часа на 1 април до 24:00 на 30 април всички книги на издателства „Сиела“ и „Deja Book” ще се предлагат с отстъпка 35% онлайн на www.ciela.com*!

А целият екип на издателството ще се опита да улесни нелеката задача по избирането, като сподели своите препоръки всяка седмица!

Днес зад утвърдената марка „Сиела Норма“ стоят един от иноваторите в областта на правно-информационния софтуер, едно от най-големите издателства у нас, и най-бързоразвиващата се верига книжарници в България.

Екипът на компанията благодари за лоялността и доверието на своите дългогодишни клиенти, партньори и колеги, като си пожелаваме много творчески идеи отвъд хоризонтите, които заедно да превръщаме в нашите осъществени цели.

*Промоцията важи до изчерпване на количествата в в склада на онлайн магазина. В предложението не влизат книги в друга промоция, обявена до 1 април, книги на цена 5,00 лв. или по-ниска, предстоящи заглавия или такива, издадени при специални условия.

Продължете понататък

Горещо