Открийте ни и в

Lifestyle

Почивка в Сидни – защо да си я подарим

MIKA

публикувано

на

Както можете да видите в Travelagency.com, Сидни е най-известният от всички австралийски градове. За съжаление, малцина са българите, които са имали възможността да го посетят.

Ако се очертава да пътуват в тази посока, знайте, че ще видите и преживеете прелести, за каквито не сте и мечтали през живота си. И така, отпуснете се и нека ви помогнем да се насладете на красотата на един от най-вълнуващите градове в света.

На кратко за града

Разположен в щата Нов Южен Уелс, градът има население от близо 5 милиона души и се нарежда на първо място по население в страната. Счита се, че това е едно от най-добрите места за почивка, защото тук ще откриете на практика всичко.

От златните плажове, през необятни паркове и ботанически градини, най-известното градско пристанище, което предлага едни от най-лъскавите ресторанти, та като стигнем до богатството на древната култура, Сидни е град-мечта.

Важно преди да отпътувате

Преди да поемете към Австралия, трябва да помислите за няколко доста важни неща. Предварителната организация ще ви помогне по-лесно да се организирате когато вече сте на място.

Изберете точното време

Решете кога е най-доброто време от годината за екскурзия до Сидни според вашите предпочитания. Имайте предвид, че разликите в климата с България са драматични, а да не споменаваме, че сезоните са точно на обратно на тези в България. Това означава, че когато в България е зима, в Австралия е лято и обратното.

Помислете за придвижването

Разучете какви са възможностите на градския транспорт в Сидни. Със сигурност тази информация ще ви бъде необходима, тъй като разстоянията тук са огромни. Да не говорим, че можете да загубите цял ден докато разучавате на място различните линии на метрото и автобусите.

Потърсете туристическите центрове предварително

Научете къде се намират местните туристически центрове. Това ще ви спести време след пристигане. Знайте кой точно център искате да посетите и попитайте местните жители за него след като пристигнете.

Какво да не пропускаме

Едно пътуване в Сидни би могло лесно да се превърне в най-голямото приключение на живота ви. Въпреки това, то ще бъде пълноценно само и единствено ако направите максимум усилия за да се потопите максимално в атмосферата на града:

Плажовете Бондай и Менли

Ако посетите плажовете Бондай и Менли, вие ще се докоснете до едни от основните забележителности на австралийския мегаполис. Те са две от емблемите на града и са умопомрачително красиви. Предлагат златен пясък и топли води почти през цялата година.

Операта и Харбър Бридж

Ако посетите Сидни, тогава непременно трябва да заделите достатъчно време за да опознаете основните градски забележителности, а именно Операта и Харбър Бридж. Сградата на операта всъщност се е превърнала в емблема на страната, като се е наредила сред най-сниманите сгради на планетата днес. Мостът от своя страна не само е втори по популярност, но от него се разкрива и страхотна гледка към целия залив и ситито.

Развлекателната зона около пристанището

Една от основните атракции на Сидни е развлекателната зона около пристанището, която е известна под името Дарлинг Харбър. За да можете да кажете, че със сигурност сте опитали най-доброто от Сидни, хапнете в някой от местните ресторанти от световна класа. Това действително може и да е много скъпо удоволствие, но при посещение на едно толкова емблематично място си струва да се поохарчим малко.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Брой 2 на „Списание за танц“ излезе от печат

MIKA

публикувано

на

от

От 26 май новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение. „Списание за танц“ излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и  любителската танцова култура в България и Европа.

Водеща тема на брой 2 на „Списание за танц” е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигитални изкуства от средата на 19. век до днес. Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите,  получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит „Танцови уроци за писатели“, в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите. „Списание за танц“ отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия – хореографката Мила Искренова. С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

„Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина. Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц  и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.”, споделя главният редактор Ангелина Георгиева.

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на изданието на dancemag.eu и последвайте „Списание за танц“ във Фейсбук и Инстаграм (@dancemageu). До 02 юни броят може да бъде поръчан онлайн от издателите (със съобщение във Фейсбук или на имейл hello@dancemag.eu) и от grishko-bg.com, или да бъде взет от магазин „Гришко“ (ул. „Шипка“ 34) на преференциална цена. След това списанието ще бъде достъпно във всички отворени обекти, изброени на сайта му.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Продължете понататък

Lifestyle

Премиера на сезон 5 на сериала „Обадете се на Сол“ по AMC

MIKA

публикувано

на

от

Премиерата на очаквания сезон 5 на хитовия сериал на AMC „Обадете се на Сол“ ще бъде на 4-ти юни в 23:00 ч. Новият сезон ще съдържа 10 епизода, които ще се излъчват всеки четвъртък в същия час.

В премиерния пети сезон на „Обадете се на Сол“ решението на Джими Макгил да практикува право като „Сол Гудман“ създава неочаквани и силни вълни на промяна за всички в неговата орбита. Още в първия епизод, правейки бизнес като Сол Гудман, Джими развива нестандартна стратегия за печелене на клиенти, която тества толерантността на Ким към неговото ново юридическо лице.

В сериала участват Боб Оденкърк, Риа Сийхорн, Джонатан Банкс, Майкъл Мандо, Джанкарло Еспозито, Патрик Фабиан и Тони Далтон.

Изпълнителни продуценти на „Обадете се на Сол“ са Питър Гулд, Винс Гилиган, Марк Джонсън, Мелиса Бърнстийн и Томас Шнауц.

„Обадете се на Сол“ беше удостоен с наградата „Пийбоди“ за 2018 година, а четирите предшестващи сезона на сериала бяха отличени с 32 номинации за наградата „Еми“, 3 номинации „Златен глобус“, 3 награди „Избора на критиците“, 2 награди на Гилдията на сценаристите, 2 награди на Асоциацията на телевизионните критици и 3 награди на Американския филмов институт за “Телевизионни програми на годината”, както и много други номинации на Гилдията.

Продължете понататък

Горещо