Открийте ни и в

Lifestyle

По-добро кафе за по-добро бъдеще

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Качество, обучения и приобщаване на жените са в основата на проекта за устойчиво развитие, заснет от Стив МакКъри и отбелязан с 500-годишния юбилей на Хавана

Тази година Куба чества 500-годишния юбилей на столицата Хавана и по този повод Lavazza затвърди с цифри социално отговорния тригодишен ангажимент, който фондация „Lavazza“ пое през 2018 г. в подкрепа на общностите, които отглеждат кафе. В партньорство с благотворителната организация Oxfam и кубинските власти, компанията развива устойчива програма с акцент върху два пилотни района в Гранма и Сантяго – градът, в който вицепрезидентът на Lavazza Джузепе Лаваца направи обръщение в Източния университет (Universidad de Oriente), посветено на пазара на кафе и визията за устойчивост на компанията.

Резултатите от първата фаза на проекта са 10 производствени центрове за регенериране на по-слабо продуктивни райони в Източна Куба и 6 млн. нови висококачествени кафеени растения. Освен поетия ангажимент за повишаване на производителността на кубинските плантации за кафе, италианският лидер в производството и дистрибуция на кафе има за цел и да осигури обучение на местната общност, като зад постигането й стоят създадени 34 училищни структури за подобряване на уменията на 2900 производители и 500 кафе техници.

Проектът в Куба с фокус към жените и младите кафе производители

Към момента фондация „Lavazza“ има 24 проекта, които са в ход в 17 държави и облагодетелстват 94 000 земеделски производители. Когато става въпрос за Куба обаче акцентът към социалните проблеми е най-силно изразен. Страната се среща с огромни неуредици през последните години в следствие на ниското производство на кафе в домашни условия, неадекватно управление на качеството на продуктите и необходимостта от съживяване на относително непродуктивните райони. Тази ситуация продължава да има сериозно социално въздействие и значителни последствия за общността като цяло, като кара младите хора да бягат от селското стопанство и допринасят за разликата между половете, която е все по-неблагоприятна за жените.

Положителното въздействие на проекта с Oxfam върху живота в общностите за отглеждане на кафе започва да се проявява върху лицата на първите му бенефициенти: младите хора, които сега имат шанса да създадат малка, но обещаваща производствена компания, тъй като веригата за доставка на кафе се разраства, а и за жените, които могат да очакват да играят водеща роля в бизнеса, както и за по-справедливо разделение на домакинската работа между членовете на семейството.

Именно този сценарий е заснет от фотографа Стив МакКъри, който е документирал проекта за Куба с изображения, разказващи не само дейността свързана с производството на кафе, но и на връзките, които сплотяват общността с територията и свързаните с нея социални аспекти. От 2004 г. Lavazza работи с МакКъри за фоторепортажи в страните, които произвеждат кафе, за да популяризира ¡Tierra! – програма за устойчиво развитие, която с помощта на работата на фотографа вече е пълноценен културен проект.

Lavazza по повод 500-годишнината на Хавана

Lavazza даде своя принос за празненствата в Хавана с поредица от инициативи, посветени на кубинската столица и нейното кафе. По този повод компанията обяви специалната лимитирана серия кафе ¡Tierra! La Habana. Това изключително 100% кубинско кафе Арабика има интензивен вкус и ароматни нотки на шоколад и зърнени храни, които създават кубинско настроение за всички любители на кафе. Lavazza също допринесе с опит и експертиза, като създаде временен център за обучение, част от широката международна мрежа за обучение и кафе култура на марката, в евокативната 120 годишна  Casa de la Amistad. Чрез специална тренировъчна програма Lavazza сподели собствения си исторически опит с местната общност, обяснявайки производствените процеси и техники за смесване и печене, както и изкуството за приготвяне на автентично италианско кафе и най-новите тенденции в разработването на рецепти. Проектът обхваща и триетажни кафенета в центъра на Хавана, Кафе Ел Ескариал, Кафе Америка и Кафе дел Ориенте, за да се популяризира културата на кафето през този специален за страната юбилеен период.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Над 7000 картини в кампанията „Рисувай против вируса“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Безплатните онлайн уроци на художника Павел Митков достигнаха над 200 000 гледания. 

Българският художник Павел Митков беше 14 дни под карантина в дома си и стартира онлайн кампания “Рисувай против вируса – Да обезсилим вируса!”. Всеки ден творецът на живо даваше професионални уроци във Фейсбук страницата си на всички, които искаха да се докоснат до света на изкуството. Митков показа иновативни техники за рисуване, сред които емблематичните за него петли, водни лилии и други. Над 7000 души се включиха в предизвикателството да нарисуват собствена картина, а над 200 000 изгледаха уроците.

„Моята цел беше да доставя радост и хубави емоции в този труден за всички нас период и страхът да бъде победен от изкуството, от красотата в човешкото общуване чрез рисунката. Резултатите са категорични, че обществото ни има нужда от повече положителни новини и емоции.“, споделя Павел Митков.

Художникът планира да продължи онлайн обученията и съвсем скоро ще излезе арт продукт “Система 5“, който включва видео уроци с 5 инструмента и три различни техники.

Част от картините и произведенията, които хората са нарисували вкъщи по време на кампанията „Рисувай против вируса“ може да разгледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Героите на Cartoon Network: „Мий ръцете си и се пази!“

MIKA

публикувано

на

от

Добрите навици са много важни, освен това могат да бъдат и приятни! Във видеото „Мий ръцете си и се пази!“ любимите герои на Cartoon Network обединяват сили и показват на децата как всекидневно да защитават себе си и околните от вирусите и микробите.

Какво свързва „Реактивните момичета“, които спасяват света, очарователните приятели от „Ние, мечоците“ и „Малки титани: В готовност“, които ежедневно се борят със злодеи? Това, което ги обединява е, че те са любими на младите зрители и техните приятели! Сега популярните герои от предаванията на Cartoon Network дават на децата ценни съвети, като по забавен начин им помагат в изграждането на здравословни навици.

Как да се предпазим от микробите и вирусите? Какво да направим, ако кихнем и колко дълго да мием ръцете си? В клипа „Мий ръцете си и се пази!“ са представени практични съвети под формата на рап песен, а текстът се запомнят лесно. Благодарение на това, децата ще могат да научат всички хигиенни правила по приятен и забавен начин!

Видеото може да се гледа както в социалните медии, така и в ефира на Cartoon Network.

Продължете понататък

Горещо