Открийте ни и в
Exit Festival

Култура

 „Списание за танц“ на Софийски международен литературен фестивал

MIKA

публикувано

на

На 12 декември от 15 до 16 часа на Мраморно фоайе в НДК Софийски международен литературен фестивал ще представи единственото печатно издание в страната, изцяло посветено на танца и танцовата култура – „Списание за танц“.

Изданието се появи през 2019 г. и по този повод Ангелина Георгиева (театровед, главен редактор на „Списание за танц“), Мира Тодорова (танцов изследовател, артистичен директор на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК), Галина Борисова (хореограф, програматор на галерия Етюд и инициатор на фестивал „Етюди и приятели“) и Ясен Василев (поет, танцов критик и автор на сценични произведения) ще разговарят за отношенията между танца и литературата.

Част от отправните точки за дискусията ще са теми като: може ли писането за танц да се превърне в литература; как се създава танцово представление, вдъхновено от литературно произведение; случва ли се обратното; какво могат да научат писателите от изпълнителите на сцената за творческия процес; какво отличава и какво сближава танца и литературата като изразни средства. Разговорът ще бъде модериран от Васил Видински (философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“).

Списание за танц“ излиза от печат веднъж годишно и в над 100 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове.

Изданието се разпространява на избрани места в цялата страна, а може да бъде поръчано и онлайн. По време на 47-то издание на Софийски международен панаир на книгата, брой 1 на „Списание за танц“ ще се продава на щанда на издателство „Колибри“ (Коледен панаир на книгата с Colibri) на преференциална цена.

„Списание за танц“ e инициирано от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Седмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 09 до 15 декември на Мраморно фоайе в НДК. Тази година литературният форум събира повече от 100 участници и включва над 50 събития. Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Досега неин акцент бяха литературите на различни географски региони, но в последните две години общото между чуждестранните писатели и поети е езикът, на който пишат. Тазгодишното издание ще представи многообразието на френскоезичната литература. Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна МоиСамира НегрушЖан-Марк ТюринБернар КоманМахи БинбинДени ТериоАрмел ЖобЖан ПортантеФрансоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Събитияпреди 1 седмица

Излъчиха българските финалисти в CHIVAS VENTURE 2020

Музикапреди 1 месец

Песента става 19-ият по ред #1 сингъл на певицата в Billboard

Културапреди 1 месец

Алек Попов и невероятната „Митология на прехода“ – за полета на фантазията без забрани!

Кинопреди 1 месец

Какво да очакваме от филма и саундтрака „Котките“

Културапреди 1 месец

Излезе „Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа”

Музикапреди 1 месец

DRIVE YOUR LIFE ще участват на Wolf Fest – Вълчата пътека 2020 

Lifestyleпреди 1 месец

Празнична коледна селекция по канал Da Vinci на 24-ти и 25-ти декември

Tехнологиипреди 1 месец

СИХРЕ 2020: Оптимални условия за хорека сектора, разширен тематичен обхват и продукти от последно поколение

Tехнологиипреди 1 месец

Nokia 7.1 е третият смартфон модел на марката, който ще получи Android 10 след Nokia 9 PureView и Nokia 8.1

Tехнологиипреди 1 месец

Коледно филмово забавление за цялото семейство от VIVACOM

Горещо