Открийте ни и в

Култура

 „Списание за танц“ на Софийски международен литературен фестивал

MIKA

публикувано

на

На 12 декември от 15 до 16 часа на Мраморно фоайе в НДК Софийски международен литературен фестивал ще представи единственото печатно издание в страната, изцяло посветено на танца и танцовата култура – „Списание за танц“.

Изданието се появи през 2019 г. и по този повод Ангелина Георгиева (театровед, главен редактор на „Списание за танц“), Мира Тодорова (танцов изследовател, артистичен директор на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК), Галина Борисова (хореограф, програматор на галерия Етюд и инициатор на фестивал „Етюди и приятели“) и Ясен Василев (поет, танцов критик и автор на сценични произведения) ще разговарят за отношенията между танца и литературата.

Част от отправните точки за дискусията ще са теми като: може ли писането за танц да се превърне в литература; как се създава танцово представление, вдъхновено от литературно произведение; случва ли се обратното; какво могат да научат писателите от изпълнителите на сцената за творческия процес; какво отличава и какво сближава танца и литературата като изразни средства. Разговорът ще бъде модериран от Васил Видински (философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“).

Списание за танц“ излиза от печат веднъж годишно и в над 100 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове.

Изданието се разпространява на избрани места в цялата страна, а може да бъде поръчано и онлайн. По време на 47-то издание на Софийски международен панаир на книгата, брой 1 на „Списание за танц“ ще се продава на щанда на издателство „Колибри“ (Коледен панаир на книгата с Colibri) на преференциална цена.

„Списание за танц“ e инициирано от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Седмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 09 до 15 декември на Мраморно фоайе в НДК. Тази година литературният форум събира повече от 100 участници и включва над 50 събития. Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Досега неин акцент бяха литературите на различни географски региони, но в последните две години общото между чуждестранните писатели и поети е езикът, на който пишат. Тазгодишното издание ще представи многообразието на френскоезичната литература. Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна МоиСамира НегрушЖан-Марк ТюринБернар КоманМахи БинбинДени ТериоАрмел ЖобЖан ПортантеФрансоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Над 7000 картини в кампанията „Рисувай против вируса“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Безплатните онлайн уроци на художника Павел Митков достигнаха над 200 000 гледания. 

Българският художник Павел Митков беше 14 дни под карантина в дома си и стартира онлайн кампания “Рисувай против вируса – Да обезсилим вируса!”. Всеки ден творецът на живо даваше професионални уроци във Фейсбук страницата си на всички, които искаха да се докоснат до света на изкуството. Митков показа иновативни техники за рисуване, сред които емблематичните за него петли, водни лилии и други. Над 7000 души се включиха в предизвикателството да нарисуват собствена картина, а над 200 000 изгледаха уроците.

„Моята цел беше да доставя радост и хубави емоции в този труден за всички нас период и страхът да бъде победен от изкуството, от красотата в човешкото общуване чрез рисунката. Резултатите са категорични, че обществото ни има нужда от повече положителни новини и емоции.“, споделя Павел Митков.

Художникът планира да продължи онлайн обученията и съвсем скоро ще излезе арт продукт “Система 5“, който включва видео уроци с 5 инструмента и три различни техники.

Част от картините и произведенията, които хората са нарисували вкъщи по време на кампанията „Рисувай против вируса“ може да разгледате тук.

Продължете понататък

Култура

„Сиела“ се присъединяват към инициативата „Купи една книга“

MIKA

публикувано

на

от

Представители от всички сфери на книгоиздаването се обединяват зад каузата, целяща подпомагане и популяризиране на четенето дори и в условията на извънредно положение.

Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“.

Издателство и книжарници „Сиела“ се присъединяват към инициативата с надслов „За да я има книгата“, която отправя призив към читателите в цялата страна да помогнат за спасяването на книгата и да гарантират нейното съществуване дори и във времена, в които тревожност и несигурност за бъдещето са сковали обещството.

Голямото семейство на книгата се обръща към всеки, който би желал да закупи за себе си, за близък или да дари книга за избрана от него кауза.

 „Книгата е това, което остава след нас. Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл. Днес светът на книгите е изправен пред истинско предизвикателство. И спасяването на този свят е в нашите ръце. Само заедно можем да помогнем на книгата днес, за да я има в бъдеще!“, гласи призивът на организаторите на кампанията.

С обявяването на извънредно положение на 13 март 2020 г. и със затварянето на множество физически търговски обекти, достъпът на читателите до книгите се оказа затруднен. Много от планираните за издаване заглавия бяха отложени, редица печатници бяха принудени да спрат работа, а традиционният метод на разпространение – тотално сринат.  Книгата се превърна в една от многото жертви в името на най-ценното – здравето. Но здравето на духа е в нейните „ръце“.

Желаещите да подкрепят кампанията могат да го направят, като влязат в специално създадената уеб страница на инициативата: www.kupi1kniga.com. Оттам те имат възможност да отидат в електронния магазин на предпочитаното издателство или книжарница и да закупят книга по избор.

Инициативата се провежда със съдействието на Асоциация „Българска книга“.

Продължете понататък

Горещо