Открийте ни и в

Lifestyle

Часовник Rotary Heritage Titanium Automatic

MIKA

публикувано

на

Ако не сте англичанин, има голям шанс да не сте чували за Ротари часовници. Случайно не съм английски, но съм в часовниковата индустрия, аз съм изключението, след като преди няколко години посетих централата на Rotary Watches в Лондон, за да чуя историята му. Преди няколко десетилетия Rotary Watches облече китките на много британци с практическите си цени и континенталния подход към дизайна. Днес Rotary Watches все още съществува, като се изчерпва от Англия (не под английска собственост, както разбирам) и с подобен подход към стойността. 2020 г. очевидно е 125-годишнината на марката, тъй като компанията започва през 1895 година.

За да отбележи повода, Rotary пусна няколко часовника с ограничено издание, които са толкова прилични за гледане, колкото и за носене на китката. Най-спортният от тях (от началото на 2020 г.) е този Rotary Limited-Edition Heritage Titanium Automatic reference GS05249 / 04. Макар че обикновено харесвам този часовник, намирам името за малко подвеждащо при използването на термина „Наследство“. Определено терминът не е обещание, но изглежда предполага, че това е римейк на исторически часовник – което не е точно вярно, доколкото разбирам. По-скоро Ротари направи модерен часовник с циферблат, който черпи вдъхновение от реколта военни дизайни. “ Вярвам, че в миналото Ротари беше доставчик на часовници на британската армия.

На пръв поглед дизайнът на циферблата прилича на този на Rolex Submariner, но има достатъчно разлики, за да го направи уникален – и се справя добре с нанесените часовни маркери, които имат метални ръбове и зелено тонизирана Super-LumiNova, боядисана в интериора. Циферблатът има предимно едни и същи часови маркери, освен за триъгълника нагоре-надолу за 12 часа. Ръцете нарочно изглеждат Submariner-esque, но вместо часовата ръка в стил Mercedes, Ротари има своята часова ръка „вол“, а минутната ръка е заострена и „стил меч“. Като цяло, маркерите за ръце и час са чудесен момент на часовника Heritage Titanium Automatic. Самият циферблат е най-вече матиран с добра четливост и елегантност, което му позволява да преминава от спортни към по-красиви поводи с относителна лекота. За да гледате ентусиасти, етикетът „Limited Edition“ на циферблата, където нещо като „Swiss Made“ може да се почувства малко нахално. Не съм сигурен, че някой друг, освен начинаещите часовници за часовници, иска да види „ограничен тираж“ на циферблата – но бих могъл да греша.

Също така на циферблата е спретнато вмъкнат прозорец ден / дата, който има правилна рамка, въпреки че информацията за дата и ден от седмицата може да е твърде малка за всички, освен за най-доброто от очите. Като част от поддръжката на разумните разходи, часовникът съдържа леко декорирано и видимо (през прозореца назад) японско автоматично движение Miyota 8000 серия. Движението работи на 3Hz с около 2 дни запас на мощност и със сигурност е от страна на входното ниво за механично движение. Rotary избра по-хубава степен на движение от серия 8000 и в по-големия случай движението не е силно, както е при някои други часовници. Това каза, като се има предвид колко хубаво изглежда този часовник, би било хубаво да видим Rotary нагоре анте с механизма вътре в Heritage Titanium Automatic само малко повече. Тъй като това е ограничено издание, изглежда, че марката може просто да произведе леко модифицирана версия в бъдеще с други движения. Не казвам, че Ротари ще го направи, но със сигурност има възможност да направи GS0549 / 04 част от серия, за разлика от самостоятелен продукт.
Интернет часовници inetbg.net

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

По случай 24 май 240 шофьори на камиони получават достъп до 50 000 аудио книги

MIKA

публикувано

на

от

Все повече български камионджии искат да слушат литературни произведения, докато са на път 

240 български шофьори на камиони ще получат специален подарък по случай 24 май – едномесечен достъп до аудио библиотека с над 50 000 заглавия. Той е осигурен в рамките на инициативата “Един камион книги”, чиято цел е да улесни достъпа на професионалните водачи до интересна за тях литература.

Анкета на организаторите от транспортно-логистичната компания Транспрес сред българските камионджии в социалните медии показва, че през последните години все повече от тях искат да слушат аудио книги, докато са на път. 80% от близо 400-те участници в допитването проявяват интерес – 60% са категорични, че слушат или биха слушали литературни произведения, а 20% заявяват готовност да опитат. Една пета са против, а 10% предпочитат електронни или хартиени книги.

“Работата на професионалните шофьори е трудна и често самотна. В дългите часове на път и в дните далеч от близките книгите са добра възможност за тях да направят нещо забавно, интересно и полезно за себе си, а аудио вариантът наистина е подходящ, докато шофираш.”, обяснява Веселин Стоянов, Управител на Транспрес.

Затова от компанията предоставят чрез игра в социалните мрежи ваучери за достъп до аудио библиотеката на Storytel с над 1000 произведения на български език и още 50 000 на английски. Могат да участват всички професионални водачи с Категория С+E, като не е необходимо да се служители на Транспрес.

“Много хора не допускат, че има шофьори, които обичат книгите. Но сред българските професионалисти, които вече са близо 100 000, има хора с разнообразен профил. Голяма част от тях са любопитни, будни, отворени към новото, към технологиите, имат различни интереси, включително към литературата.”, допълва Стоянов. “Ние не караме никого да чете или да слуша книги, но искаме да помогнем на тези, които имат желание или интерес да опитат.”, категоричен е той.

Предварителното проучване показва още, че най-предпочитани сред шофьорите на камиони са историческата литература и книгите за самоусъвършенстване. Сред камионджиите има и фенове на криминалетата, трилърите и приключенските романи. Между любимите им автори попадат както чужди, така и български имена – от Джон Стайнбек през Робърт Лъдлъм до съвременни родни автори като Георги Бърдаров и класиците Йордан Йовков и Димитър Димов.

Специално за българските шофьори на камиони в рамките на инициативата “Един камион книги” Storytel подготви селекция от 25 заглавия за дълъг път:

ЗаглавиеАвтор
P.S. Някой трябва да плати – S01E01Богдан Русев
Германия мръсна приказкаВиктор Пасков
НашингтонМихаил Вешим
Приключенията на добрия войник ШвейкЯрослав Хашек
Български работиИво Сиромахов
Текила на разсъмванеМихаил Вешим
Левски-01: Самотният пътникЯна Язова
Български хроники. Том 1. Книга първаСтефан Цанев
Зад завесата на СоцаКалин Тодоров
Кривата на щастиетоИво Иванов
Въпреки всичкоПитър Сейдж
Dox: Шумахер – заклещен в капана на съзнанието сиСписание Космос & Красимир Боев
Майната му! Да го направим!Ричард Брансън
Dox: Илън Мъск: Гениалният гаднярГеорги Караманев & Списание 8
Dox: Феноменът „Маугли“Вестник „Сега“
1984Джордж Оруел
Вирус – S01E01Даниел Оуберг
Нощна смянаСтивън Кинг
ЛевиатанБорис Акунин
КолекционерътДжон Фаулз
Място за убиванеЛий Чайлд
Излъжеш ли ме веднъжХарлан Коубън
ХищникътКрис Картър
По моя начин (налична от юни)Димитър Бербатов
Осъдени души (с музиката на Митко Щерев и гласа на Параскева Джукелова)Димитър Димов

Продължете понататък

Lifestyle

Баща и синът му ще прекосят с лодка сами Атлантическия океан

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

16-годишният Максим Иванов от училище „Св. Георги“ в София и баща му Стефан Иванов, български финансист и предприемач, този юни се отправят на плаване, което може да донесе множество рекорди. 

Те ще предприемат пътешествие от Португалия до Бразилия с построената от тях гребна лодка NEVEREST след броени дни.

Максим и Стефан ще прекосят Атлантическия океан и ще осъществят първата океанска гребна експедиция за България.

Това ще бъде и първото в света плаване между Европа и Южна Америка на лодка с двама гребци. Десетокласникът Максим пък има реален шанс да постави и световен рекорд на Гинес – за най-млад гребец в света, прекосил океан.

Експедицията на двамата българи ще бъде и със специална кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си.

„Мечтаем да прекосим Атлантическия океан още от преди да започнем да строим лодката ни NEVEREST. Решихме да обвържем нашето пътешествие с донорството, защото за нас това е изключително важна кауза. В момента над 1150 българи чакат орган за трансплантация, а на година в страната ни се извършват едва 30-40 операции. Затова е важно всеки един от нас да се замисли и да осъзнае, че има възможността да спаси човешки живот без да ощети нито себе си, нито близките си“, споделят гребците.

Лодката, с която бащата и синът ще се отправят на океанска експедиция, е направена от фибростъкло и е оборудвана с най-съвременни средства за комуникация и навигация – 7 сателитни устройства, 2 радиостанции, 4 компаса. Максим и Стефан създават NEVEREST в гаража си, като построяването ѝ им отнема година и половина. През това време те взимат уроци по гребане от двукратната световна шампионка Виктория Димитрова.

Лодката вече е тествана в Черно и Егейско море. Максим и Стефан обикалят остров Тасос само за 48 часа, като по време на тази кратка експедиция преминават през две бури.

Повече за лодката NEVEREST и предстоящото пътешествие на двамата българи можете да научите във Facebook и Instagram (NEVEREST OCEAN ROW).

Продължете понататък

Горещо