Открийте ни и в

Lifestyle

Часовник Rotary Heritage Titanium Automatic

MIKA

публикувано

на

Ако не сте англичанин, има голям шанс да не сте чували за Ротари часовници. Случайно не съм английски, но съм в часовниковата индустрия, аз съм изключението, след като преди няколко години посетих централата на Rotary Watches в Лондон, за да чуя историята му. Преди няколко десетилетия Rotary Watches облече китките на много британци с практическите си цени и континенталния подход към дизайна. Днес Rotary Watches все още съществува, като се изчерпва от Англия (не под английска собственост, както разбирам) и с подобен подход към стойността. 2020 г. очевидно е 125-годишнината на марката, тъй като компанията започва през 1895 година.

За да отбележи повода, Rotary пусна няколко часовника с ограничено издание, които са толкова прилични за гледане, колкото и за носене на китката. Най-спортният от тях (от началото на 2020 г.) е този Rotary Limited-Edition Heritage Titanium Automatic reference GS05249 / 04. Макар че обикновено харесвам този часовник, намирам името за малко подвеждащо при използването на термина „Наследство“. Определено терминът не е обещание, но изглежда предполага, че това е римейк на исторически часовник – което не е точно вярно, доколкото разбирам. По-скоро Ротари направи модерен часовник с циферблат, който черпи вдъхновение от реколта военни дизайни. “ Вярвам, че в миналото Ротари беше доставчик на часовници на британската армия.

На пръв поглед дизайнът на циферблата прилича на този на Rolex Submariner, но има достатъчно разлики, за да го направи уникален – и се справя добре с нанесените часовни маркери, които имат метални ръбове и зелено тонизирана Super-LumiNova, боядисана в интериора. Циферблатът има предимно едни и същи часови маркери, освен за триъгълника нагоре-надолу за 12 часа. Ръцете нарочно изглеждат Submariner-esque, но вместо часовата ръка в стил Mercedes, Ротари има своята часова ръка „вол“, а минутната ръка е заострена и „стил меч“. Като цяло, маркерите за ръце и час са чудесен момент на часовника Heritage Titanium Automatic. Самият циферблат е най-вече матиран с добра четливост и елегантност, което му позволява да преминава от спортни към по-красиви поводи с относителна лекота. За да гледате ентусиасти, етикетът „Limited Edition“ на циферблата, където нещо като „Swiss Made“ може да се почувства малко нахално. Не съм сигурен, че някой друг, освен начинаещите часовници за часовници, иска да види „ограничен тираж“ на циферблата – но бих могъл да греша.

Също така на циферблата е спретнато вмъкнат прозорец ден / дата, който има правилна рамка, въпреки че информацията за дата и ден от седмицата може да е твърде малка за всички, освен за най-доброто от очите. Като част от поддръжката на разумните разходи, часовникът съдържа леко декорирано и видимо (през прозореца назад) японско автоматично движение Miyota 8000 серия. Движението работи на 3Hz с около 2 дни запас на мощност и със сигурност е от страна на входното ниво за механично движение. Rotary избра по-хубава степен на движение от серия 8000 и в по-големия случай движението не е силно, както е при някои други часовници. Това каза, като се има предвид колко хубаво изглежда този часовник, би било хубаво да видим Rotary нагоре анте с механизма вътре в Heritage Titanium Automatic само малко повече. Тъй като това е ограничено издание, изглежда, че марката може просто да произведе леко модифицирана версия в бъдеще с други движения. Не казвам, че Ротари ще го направи, но със сигурност има възможност да направи GS0549 / 04 част от серия, за разлика от самостоятелен продукт.
Интернет часовници inetbg.net

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Подаръци за потребителите на Lidl и през лятото

MIKA

публикувано

на

от

Лидл България продължава да изненадва своите потребители и през август с любимата игра „33 ваучера х 3 000 лв. за пазаруване в Lidl“. След големия интерес и хилядите участници в предишните две издания на лятното предизвикателство 33х3000 и тази година веригата ще зарадва още 33 от своите клиенти с ваучери, всеки на стойност 3 000 лв. Късметлиите ще могат да използват своите Lidl средства многократно, за закупуване на любимите си продукти, до изчерпване на сумата.

Всички желаещи да изпробват късмета си и да се съревновават за една от наградите, трябва да пазаруват през август в магазините на веригата в страната за минимум 33 лв. и да регистрират своята бележка на www.lidl.bg/3000. Късметлиите ще бъдат избрани на случаен принцип след края на играта.

Лятната игра на веригата продължава от 1 до 31 август 2020 г. В рамките на този период всеки потребител на Lidl може да участва неограничен брой пъти, като всеки път трябва да регистрира различен касов бон. Всички участници следва да запазят своята касова бележка и да представят копие от нея при получаване на награда, в случай, че са един от 33-мата победители.

Печелившите участници ще бъдат изтеглени на 1 септември и обявени на страницата на Лидл България най-късно на следващия ден. Повече информация и пълните условия на играта може да откриете на www.lidl.bg/3000

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air Унгария е първата авиокомпания със сертификат за въздушен превозвач от EASA

MIKA

публикувано

на

от

Wizz Air Унгария, най-големият филиал на най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания* в Европа, обяви днес, че става първата авиокомпания от своя ранг в Европа, чийто компетентен орган, отговорен за надзора на безопасността, считано от 1 август 2020 г. ще бъде Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Унгария, като държава-членка на ЕС, ще продължи да бъде считана като „държава на произход на превозвача“ по отношение на сертификата за въздушен оператор на авиокомпанията.

Основният регламент на EASA (ЕС) 2018/1139 въведе през 2018 г. възможността организации, опериращи в повече от една държава-членка на ЕС, като Wizz Air, да поискат EASA да действа като компетентен орган, отговорен за надзора върху безопасността и сертифицирането.

Този регулаторен преход ще подкрепи многонационалното разширяване на групата на Wizz Air, която управлява флотилия от 126 модерни самолета Airbus A320, летящи до 46 държави и свързващи над 160 града. Надзорът на EASA ще даде възможност на авиокомпанията да засили сътрудничеството с националните органи за гражданска авиация на своите настоящи и бъдещи пазари. Wizz Air Унгария ще продължава да лети под унгарския флаг, а Унгарската служба за гражданска авиация ще продължава да упражнява регулаторен контрол върху оперативния лиценз и разрешителните за опериране на различни маршрути на превозвача.

Днешната новина идва заедно с новата ера на безопасни пътувания. Наскоро Wizz Air въведе разнообразие от засилени хигиенни мерки, за да гарантира здравето и безопасността на своите клиенти и екипаж. Като част от тези нови протоколи, по време на целия полет се изисква както кабинният екипаж, така и пътниците да носят маски за лице, а екипажът също трябва да носи ръкавици. Следвайки стриктен график, самолетите на Wizz Air се подлагат на дезинфекция чрез иновативно антивирусно решение след всеки полет и на пълна дезинфекция всяка нощ. Списанията на борда са премахнати и пътниците са насърчавани да извършват всички покупки в самолета чрез безконтактно плащане. От тях се изисква да следват мерките за физическа дистанция, въведени от местните здравни власти, и са насърчавани да правят резервацията си изцяло онлайн (вкл. чекиране, закупуване на багаж или на WIZZ priority), за да се сведе до минимум всеки възможен физически контакт на летището.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, заяви: „С удоволствие съобщавам, че Унгария е първата държава-членка, която внедрява иновации в европейското регулиране на авиокомпаниите, а Wizz Air Унгария е първата авиокомпания, която ще разчита на EASA като европейски компетентен орган да контролира сертификата ѝ за въздушен оператор. Този основополагащ регулаторен модел между унгарските и европейските власти свидетелства за амбициите на Wizz Air да расте и въвежда много нови възможности за иновации в отрасъла, както е правила всеки ден през последните 16 години.“

Патрик Ки, изпълнителен директор на EASA, заяви: „Ние сме много щастливи да посрещнем такава млада и динамична авиокомпания като първия самолетен оператор под надзора на EASA. Сертификатът за въздушен оператор на ЕС е подходящ за авиокомпании като Wizz Air, които имат множество оперативни бази в различни държави-членки. Като централизиран компетентен орган за операциите на Wizz Air, EASA ще гарантира прилагането на международно признат висок стандарт за надзор над авиокомпанията.“

*Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските през финансовата 2019 г. сред европейските авиокомпании (57.2 гр/км/пътник).

Продължете понататък

Горещо