Connect with us

Музика

Награда „Карлота Болонини“ за Райна Кабаиванска в Рим

Avatar

Публикувано

на

2 P1010341

снимка: ПР

Райна Кабаиванска получи поредно признание в Рим. Оперната ни актриса беше отличена с наградата „Карлота Болонини“ на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини. Филмовият режисьор е заснел шедьоврите „Травиата“, „Веселата вдовица“ и „Адриана Лекуврьор“ с участието на Райна Кабаиванска. Режисирал е и историческата „Тоска“ Рим от 1991 година, в която оперната ни актриса е на сцената с Лучано Павароти.

В неделя (26 юни) в Дома на киното в сърцето на Вила Боргезе се състоя и международната премиера на документалния филм La Scuola Kabaivanska, посветен на 20-ата годишнина на майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Филмът е разказ е от първо лице, от името на великата оперна дива. Режисьор е Найо Тицин, сценарият е на Петър Барбалов, а продуцент е д-р Георги Текев. Във филма със свидетелства се включват ученици на Райна Кабаиванска, сега певци със световна слава – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти – Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино. За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев.

Събитието беше организирано от Българския културен център в Рим, а българската публика ще има възможността да види La Scuola Kabaivanska на фестивала Master of Art през август в София.

През септември Райна Кабаиванска идва в България за своя 22-ри Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Класът ще се проведе в зала „България“ и ще започне с прослушване на 8 септември, а на 2 октомври лауреатите ще имат тържествен Галаконцерт със Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров.

Advertisement

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Фантастико, Новините на NOVA, БНР, Дарик, БТА и Classic FM.

Continue Reading
Advertisement