Connect with us

Музика

Сезираха президента и прокуратурата за закононарушения от страна на Филип Киркоров

снимка: oboibox.ruДве правозащитни организации сезираха президента и прокуратурата за закононарушения на руския певец с български паспорт Филип Киркоров в България. Европейското общество за защита на човешките права – България (ЕОЗЧП) е изпратило официално писмо до президента г-н Росен Плевнелиев и посланиците на няколко държави по повод бездействието на съдебните органи по започнало преди 2 години производство за системното нарушаване на авторските права на петима родни композитори.

Avatar

Публикувано

на

Преди дни и фондация “За подпомагане на жертвите на престъпления и корупция” е внесла сигнал до главния прокурор г-н Сотир Цацаров за заобикаляне на данъчното законодателство и укриване на данъци в големи размери от страна на Киркоров и неговата българска фирма.

Нарушените права и предприетите действия

През 2012 година Европейското общество за защита на човешките права – България внася в Софийска градска прокуратура сигнал за системно нарушаване на авторските права след молба за помощ от композиторите Александър Савелиев, Александър Бръзицов, Димитър Пенев, Иван Пеев, наследниците на Вили Казасян и Найден Андреев, който почина докато очакваше развитие по случая.
След две години без напредък по казуса, преди дни от ЕОЗЧП са изпратили официално писмо до президента г-н Росен Плевнелиев и посланиците на няколко държави, които водят най-активна борба с пиратството. В писмото се обръща внимание на това, че от 8 февруари 2012, когато в СГП е внесен първият сигнал на ЕОЗЧП, до днес разследващите органи са разпитвали многократно българските композитори, но нито веднъж руският певец не е бил призоваван за показания.

Соченият за жива легенда на популярната музика певец изпълнява, записва, възпроизвежда, разпространява в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и други страни едни от най-известните произведения на композиторите, без да е заплатил нито стотинка за авторските права. А подобно деяние се наказва по основание чл. 172а от Наказателния кодекс с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева, като отделно нарушеното авторкото право дава основание и за изискване на гарантираните от закона възнаграждения, дължими на творците за пропуснатите ползи.

Обвинение и за данъчни измами

Advertisement

Допълнение към неморалните действия на руския изпълнител е и сигналът, подаден на 24 юни до главния прокурор от Фондация “За подпомагане на жертвите на престъпления и борба с корупцията”. Съмненията са за заобикаляне на данъчното законодателство от страна на фирмата “Филип Киркоров Инвестмънт” ЕООД и самия Киркоров като физическо лице. Нарушенията касаят покупката и продажбата на имоти по българското Черноморие.
Според сигнала придобиването на толкова много имоти от едно физическо лице се осъществява с цел извършване на икономическа дейност и получаване на печалба, без певецът да е декларирал облагаемия доход или да се е регистрирал по ЗДДС и съответно не е заплатил дължимите на държавата данъци.

Отказът от правосъдие

Липсата на резултати по подадения през 2012 г. сигнал навежда правозащитните организации на мисълта, че Филип Киркоров е подпомаган от хора на много високо политическо ниво в Русия и от кръгове в България, които се грижат да се запази имиджът му на доайен на руската култура и изкуство у нас и на символ на връзката между двете държави.

“Самият факт, че повече от две години не е направено нищо във връзка с подадените от нас сигнали, би могъл да се приеме като отказ от правосъдие”, пишат от Европейското общество за защита на човешките права – България в писмото си до президента и посланиците. Заради това ищците възнамеряват да сезират компетентните органи от Европейския съюз.

ЕОЗЧП се заема със случая главно заради “правото на всеки човек на труд и на достойнство”, без да се пренебрегва защитата на Авторското право и сродните му права съгласно действащото българско законодателство. “Въпреки усърдната работа на експертния екип и на сътрудничеството ни с организацията колективни управление на авторските права “Музикаутор”, не можем да се справим с липсата на правосъдие и да защитим патриарсите на нашата култура”, казва Чавдар Гагов, изпълнителен директор на организацията.

Advertisement

С поредната мащабна рекламна кампания за концертите на певеца у нас се оказва нов натиск върху разследващите органи и върху обществеността, за да се прикрият деянията му, които все още никой не е квалифицирал като престъпления.

Некоректното отношение от страна на Киркоров към петимата български композитори излиза извън рамките на нарушаването на авторските права. Към тях са отправяни вкючително обиди от трибуната на национални български медии, както и лични заплахи от певеца и от обкръжението му.

За Европейско общество за защита на човешките права – България

Европейско общество за защита на човешките права – България е организация с идеална цел, основана на 4 декември 2010 г. Мисията й е да се гарантират основните права на всички български граждани като граждани на Европейския съюз, както и на всички пребиваващи в България граждани на ЕС и на всяка друга страна.

ЕОЗЧП е член на Обществения съвет към ЦИК и на Обществения съвет към парламентарната Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения. Организацията е регистрирана като наблюдател на изборите за членове на Европейския парламент и участник в работата на комисиите за изработване на нов изборен кодекс.

Advertisement

Европейско общество за защита на човешките права – България е член на Европейската асоциация за защита на човешките права (AЕDH).

Continue Reading
Advertisement