Connect with us

Gaming

Какво да не пропуснем от Sofia Game Night 2023 на 4-ти ноември

Avatar

Публикувано

на

Този уикенд започва най-мащабният фестивал за настолни и видеоигри Sofia Game Night / Нощ на игрите и организаторитe акцентират върху някои от най-интересните събития в неговата програма. Фестивалът ще се проведе на 4 ноември (събота) в 9 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Сливен, Велико Търново, Враца и Перник и има над 50 локации. Sofia Game Night се осъществява с генералната подкрепа на ARRISE powering Pragmatic Play – водещ доставчик на съдържание за iGaming индустрията, както и с подкрепата на българското студио за разработка на видеоигри и завладяващи XR изживявания Incineration Productions, и на Столична община.

В Нощта на игрите има събития за всички. Работилници за най-малките, насърчаващи МИНТ (математика, инженерство, наука и технология) уменията в ранна възраст. Турнири по култови видео игри и любими настолни игри. Лов на съкровища и забавни работилници в музеи. И дори кино, куизове, образователни конференции и изложение за създатели на игри.

Какво да не пропуснем?

Първото издание на изложението и конференция Game Dev Day ще срещне публиката с над 25 студиа и създатели на видео и настолни игри от България. Ако ви е любопитно кои са хората, които стоят зад култови игри или се интересувате от старт в индустрията – това е вашето място. Конференцията включва лекции от водещи експерти, между които д-р Петя Колева, Интеркултура Консулт, която ще представи проучването „Играещият човек: създател и потребител“, Вирджиния Кирова (Incineration Productions JSC), която ще разкаже за продуцирането на видеоигри, Тодор Митов (Bulgarian ICT Cluster), който ще разкаже за „Еrasmus for Young Entrepreneurs“, както и много други експерти от индустрията. Събитието ще продължи с представяне на студентите от ARC Academy, които ще разкажат как се разработват игри в aкадемията. Като в рамките на целия ден ще можете да тествате игрите им Mesozoic Mayhem и Actia, които са създадени от Випуск 2023. В 18:30 започва и последната лекция SGN23: AI и бъдещето на гейм индустрията

На 4-ти ноември ще се проведе и четвъртото издание на Gamers Standup Comedy Night by Inside Joke – стендъп вечер, посветена изцяло на геймърски хумор и битове. Ако сте си мислили, че геймърите не са забавни, непременно я посетете и ще разберете в каква голяма заблуда сте били.

Advertisement

Любителите на най-сложната стратегическа настолна игра Го могат да присъстват на презентация на шампиона на България Боян Александров, която ще се проведе в Топлоцентрала в 15:00 ч.  Сдружение “Професионален форум за образованието” ви канят уютното си младежко пространство Eduspace, където ще се играят образователни настолни игри. Игри с кауза ще се играят и в Щрак на ул. Христо Белчев 3 (партер). Две български социални предприятия ще представят античните римски шах Рота, Дама и Алкерк, както и супер инетересната стратегическа Terra Futura, в която градиш своя мечтан утрешен свят.

Глухите младежите от МОГА – Младежка организация на глухите активисти – са подготвили много изненади и забавни игри на жестов език в станалата традиция Game Deaf Night. Те ви очакват в 18:30 ч. в галерия Credo Bonum за едно истинско предизвикателство.

През 2023 за първи път в програмата на феста се включват “Карти срещу българщината” – българска парти игра за възрастни. Създателите на играта са подготвили много изненади и награди за всички, които дойдат в приказната сладкарница Wonderland на ул. Парчевич на 4-ти ноември.

В две co-working пространствa в София (Networking Premium Coworking) и Пловдив (IMD Coworking) hardcore геймърите са поканени на Lan party, като едно време, за да играят на любимите си игри цял ден и цяла нощ.

Sofia Quiz Madness и Bar Rabbit hole ви канят на Nerd Quiz, гейминг, нърд и гийк културата,  със страхотни награди. Вечерта там ще продължи с изключителния музикален плейлист на бар Rabbit Hole, включващ емблематична музика от игри, за да превърнем края на фестивала в истински GAMING празник!

Advertisement

За най-малките фенове на програмирането и игрите в програмата на Sofia Game Night има редица инициативи. Logiscool се включват за поредна година с няколко събития, вдъхновени от последните популярни теми в дигиталния свят, които ще позволят на децата да следват интересите си, докато учат и изпробват различни неща. За първи път към събитието се присъединяват и Excell Kids, които ще представят специална работилница с Micro:bit роботи. Към детската програма се включват Mindhub с Minecraft  Treasure Hunt, ITSteps с работилницата Pixel Craft Odyssey: Рисувай с въображение, играй с код, Пространството с игра с магнитни конструктори за деца от 3 до 6 години, както и още много други организации, с интересни и вълнуващи работилници и събития за най-малките.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук  http://www.sofiagamenight.com/

Continue Reading
Advertisement