Connect with us

Интервю

Ники Съев и фотографска академия BECA представят основите на фотографията

Avatar

Публикувано

на

снимка: BECA

За втора година той посреща новите курсисти във фотографска академия BECA, като застава начело на първо ниво Photography Basics. Самият той вече е минавал целия път на обучение в BECA и определено успя да се открои като един от най-изявените таланти. За втора година в ролята на лектор, Ники Съев ще запознае всички желаещи с основите на фотографията. Photography Basics покрива кратка история на фотографията, основни понятия и полезна информация за фотографската техника. Методиката на обучение следва вече наложените традиции в Академията като предоставя интерактивност, практически задачи и творческа атмосфера.

Още за това какво ще се случва зад вратите на BECA през месец януари, разказва Ники Съев.

Как се подготвяш ти за една своя лекция? 

Програмата на курса Photography Basics е подготвена, но тъй като работата с курсистите във всяка група е много индивидуална, преди лекция подбирам подходящи автори и конкретни техни проекти или фотографии, с които да илюстрирам най-ясно на курсистите темата на лекцията. Например, когато си говорим за композиция, най-напред ще им покажа фотографии на Стийв Маккъри, защото той е като учебник по композиционни принципи. След това ще избера други автори, чиито композиции са по-трудно четими, така нещата стават малко по-интересни и курсистите разбират, че отвъд правилата, за които всички можем да прочетем, има един огромен свят на креативност и авторски подход в заснемането.

Advertisement

Кои са акцентите, на които се набляга в първото ниво на обучение? 

На първо място това е фотографската камера като инструмент за фотографиране. С нейното устройство и характеристики обвързваме и основните понятия във фотографията – какво е бленда, как работи ISO-то, как контролираме скоростта на затвора и какви са зависимостите между тях. Когато курсистите усвоят тези принципи, преминаваме към по-комплексни теми като работа със светлина, как да експонираме кадрите си, как да композираме и др. Както вече споменах, по време на целия курс се запознаваме и с работата на известни фотографи и анализираме какво е добра фотография и най-важното „Защо?“.

снимка: BECA

Как фотографията влияе на публиката и как на авторите, които я създават? 

Фотографията влияе на емоционално ниво и съм убеден, че ни кара да чувстваме. Не всички изображения са способни на това и е нужна специфична визуална култура, за да успяваш да разпознаеш качествената фотография. Особено, ако не знаеш къде да я търсиш. В дигиталната ера на платформи като Instagram фотографските книги стават все по-важна медия за онези от нас, които имат желание да “четат” визуални разкази, а не просто да скролват изображения. Затова смятам, че всичко качено там има кратък живот като интерес от страна на публиката и не може да създаде трайна емоционалната връзка със зрителя. От друга страна създаването на фотографски проект изисква осмисляне на идея, цел, заснемане, селектиране, избор на медия за представянето му и тогава определено можем да говорим за силна обвързаност на автора към неговата фотография. И фотографията се превръща в произведение на изкуството. Все едно да напишеш роман или да създадеш нещо с ръцете си. Влиянието е много по-силно.

Advertisement

Коя е основата, без която не може? 

Отговорът е много лесен – не може да не познаваме своите фотоапарати, ако искаме да създаваме добра фотография. Повечето въпроси от курсистите се свеждат до „Как се прави този кадър?“ Когато процесът на заснемане се превърне от техничен в интуитивен процес, спираме да се питаме това и започваме да търсим отговорите на по-дълбоки теми. Моята цел по време на курса е всички да започнат да познават своите фотоапарати – къде стоят бутоните, които са им нужни, как бързо да адаптират настройките си спрямо светлината и условията пред тях. Забранявам всякакви автоматични режими още в първия час и започваме да работим на ръчен режим. Знам, досадно е, но когато се научат, са ми благодарни.

Много хора в днешно време се развиват като фотографи без да са минавали курсове. Каква е разликата, има ли такава и каква е допълнителната стойност, която получават онези, които избират да минат обучение? 

Действително е така. Ако искаш да научиш нещо за технически параметри, за композиция, светлина, Google и YouTube са едно море от информация по темата. Но генералният проблем с интернет е, че там комуникацията е едностранна. Няма я обратната връзка, не можеш да зададеш въпрос и да получиш индивидуален отговор. Има много самоуки фотографи и в това няма нищо нередно. По време на нашите курсове в Академията, обаче, представяме основите на фотографията чрез изключително интерактивно методика. По време на клас не само получаваш нови знание, но и успяваш да упражниш наученото, да получиш индивидуален коментар, да работиш с колеги, да създадеш контакти, приятелства. И не на последно място, несравнима добавена стойност на обучението е вдъхновението на общността. Това е нещо, което не можеш да откриеш при самообучението.

Каква е методиката на обучение в BECA и на какво се набляга?

Advertisement

Стремим се да даваме повече практически задачи, по които курсистите да работят и да донесат заснетия материал разпечатан на хартия. След това тези фотографии се нареждат на масата пред нас и започва техния анализ, отсяване, редене на финалната селекция и спрямо резултата се дават насоки за развитие на автора. Този процес е в основата на методиката на ВЕСА. Това изгражда младите фотографи.

снимка: BECA

Какви са проектите, по които се работи? 

В курса задачите градират от по-лесно изпълними към по-сложни. В началото се набляга на задания, които целят да упражнят уменията за работа със светлина, разпознаването на контраст и сенки, композиции. В зависимост от общия интерес на групата може да има тематична задача за портрети или друг жанр на фотографиране. В края на курса всеки трябва да представи своя финален проект – тяхната първа фотографска история. Знаем, че е предизвикателство, но в това се крие и възможността на курсистите да преоткрият себе си като автори.

Какво научи ти като лектор от своите курсисти? 

Advertisement

Страхотен въпрос! Преподаването несъмнено е двупосочен процес. Атмосферата по време на клас е вдъхновяващо преживяване за мен самия. Всеки от курсистите гледа фотографията със своите очи, а оттам и авторската им позиция е напълно различна, индивидуална. Много е интересно да попивам от техните разсъждения и анализи, защото ми дават нови гледни точки. Учат ме и на това да се адаптирам към нивото на всяка група, за да бъде обучението максимално ефективно. Обратната връзка от курсисти е изключително ценна за мен.

Какво предстои през новата година? 

Преди броени дни завърши първият курс Photography Basics за тази учебна година. За мен беше истинско удоволствие да споделя последните 2 месеца с тези талантливи начинаещи фотографи и съм много щастлив да видя тяхното развитие, а най-доброто тепърва предстои. Вълнувам се за предстоящите празници, но още повече нямам търпение да се срещна с новата група от 5 януари.

Записванията продължават. Кандидатствай ТУК.

С Ники Съев разговаря Антония Барaмова.

Advertisement