Connect with us

Танц

Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ със стипендиантки в Pacific Northwest Ballet School

Avatar

Публикувано

на

На 7 юли 2014 г. две от най-талантливите ни млади балерини – стипендиантки на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и Фондация Фондация “Америка за България” – започват интензивно обучение в известното Pacific Northwest Ballet School – една от трите най-добри балетни институции в САЩ.

Никол Джиброва, завършила тъкмо балетното училище в Бургас, и Мартина Сергиева от Националното училище за танцово изкуство в София, бяха избрани като двете най-добри балерини по време на програмата “Танцова работилница”, провеждаща се ежегодно през месец април под ръководството на световно утвърдени хореографи от САЩ и Европа.

Петър Илиев, основател и артистичен директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и “Танцова работилница”, преподава от години в лятната интензивна програма на Pacific Northwest Ballet (PNB) School в Сиатъл, САЩ. Благодарение на авторитета му и целенасочените преговори и усилия в тази насока, Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ е сред малкото организации, а България – сред малкото страни в цял свят, получили възможността да изпращат свои танцьори за обучение в известното PNB School (солисти на компанията PNB видяхме неотдавна в последното издание на Американски балет за България в Софийска опера и балет). През 2013 г. в летния курс участват само 5-6 чуждестранни танцьори, сред които и българите. През 2014 г. Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ за първи път получава възможността да изпрати не само един, а двама стипендианти. Също толкова танцьори изпраща през 2013 г. например и известното германско училище Palucca Hochschule.

Петър Илиев преподава характерни танци в лятната интензивна програма на Pacific Northwest Ballet в Сиатъл от 2003 г. до момента. Две години по-късно, през 2005 г., той е привлечен и към преподавателския състав на Ballet Chicago. Петър Илиев е завършил Държавното Хореографско Училище в София, а след това и Института за Музикални и Хореографски Кадри – София. Започва професионалното си развитие като солист на Ансамбъл “Филип Кутев.” След пет годишна работа с ансамбъла продължава образованието си в американския Държавен Танцов Институт в Ню Йорк, където работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. В последствие Илиев е помощник-артистичен директор на танцова компания “Believe In Me” в Остин, Тексас; преподавател по танци в специализирано училище по изкуствата “Гарфийлд” – Калифорния; артистичен директор на “Уестуинд” – една от първите танцови компании в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. През 2008 г. Петър Илиев възобновява и дейността си в България, основавайки Фондация „Танцово изкуство – Илиев”. Сред нейните изключително успешни образователни програми са: пролетните и летните издания на интензивните курсове “Танцова работилница Dance It!”, както и детската програма за ученици от общообразователните училища в София “Танцуващи хлапета”, която през 2013 г. завърши с детската танцова постановка „Клик”, играна в Зала 1 на НДК като част от програмата на Sofia Dance Week. През 2013 г. Петър Илиев също се изяви и като един от членовете на журито в музикалното риалити „Магаданс – Предизвикателството”. Паралелно с това той активно преподава танц и създава хореографии в Англо-американското училище в София, а през м. май 2014 г. стартира собствената си танцова компания в България с премиерния спектакъл ‘”5х5+1” в партньорство с едни от най-известните ни етно-джаз музиканти като Петър Ралчев, Пейо Пеев, Стунджи.

Никол Джиброва завърша Националното училище за музикално и сценично изкуство ”Проф. Панчо Владигеров” – Бургас през м. май 2014 г. От 2008 г. танцува и в спектакли на Държавната опера в Бургас. Дългогодишен участник в международните интензивни програми “Танцова работилница” на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, в „Балетна академия Марян”, в Международния фестивал на изкуствата „Радост на брега“. През 2011 г. е наградена от кмета на Община Бургас за отлични постижения в изкуствата.

Advertisement

Мартина Сергиева завършва 10 клас в Националното училище за танцово изкуство в София. Тя има редовни изяви в концертите на НУТИ, както и в постановки на  Националната опера и балет. През 2010 г. танцува в Европейския парламент в Брюксел по случай Националния празник на България. Носител е на отличие за млада надежда от конкурса  “Калина Богоева 2013 г.”