Connect with us

Култура

Велина Минкова с дебютен роман

Avatar

Публикувано

на

Cover-Doklad-na-zelenata-amebaНа 16 февруари излиза „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ – дебютният роман на талантливата Велина Минкова, позната на читателите със сборника с английски разкази „Red Shorts”.

Нарамил две неслучайни метафори, „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ (184 стр., цена: 14 лв.) ще те върне към жаркото лято на 1989 година, за да те потопи в атмосферата на международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея). Обективът на дисциплинираната ученичка Александра Георгиева ще  ти разкрие свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори прословутият български Преход се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад на пионерката активистка и сбирките около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив.

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София, има диплома по английски език и литература от Kалифорнийския университет (UCLA), завършва и магистърска степен по европейски науки в Амстердамския университет. Със свои разкази е участвала в програмата „Творческо писане на проза“ към UCLA. Понастоящем живее в Париж, където преподава английски език и литература, но следи отблизо събитията в българския културен живот. Членува в Съюза на преводачите в България.

Премиерата на книгата ще се състои на 19 февруари, точно от 19:00 часа в кино „Влайкова” в столицата и както става ясно от обявлението, извинени отсъствия няма да има. Няма да има!

Continue Reading
Advertisement