Connect with us

Lifestyle

Седем световни имена в дизайна пристигат за фестивал през ноември

Avatar

Публикувано

на

Studio Komplekt by Radina Gancheva

Studio Komplekt, снимка: Радина Ганчева

Международен симпозиум с лекции и изложба със селекция от добри примери от българския дизайн от българския дизайн през последната година ще се проведат през ноември под шапката на първото издание на Фестивала МЕЛБА (9-30 ноември 2018 г.). Фестивалът с куратори и организатори Студио Комплект е посветен на дизайна, креативността, визуалните експерименти и устойчивия начин на живот. МЕЛБА има за цел да е пресечна точка на селекция от дизайнери в различни сфери, които в момента влияят върху развитието както на световната, така и на българската креативна сцена.

Международният симпозиум е събитие в един ден, което събира седем големи европейски имена в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. На 10 декември от 10:00 до 18:00 часа, в мястото за дизайн, култура и иновации Генератор, българската публика ще срещне за пръв път имена като Пени Мартин – основателката и главна редакторка на световноизвестното лайфстайл списание The Gentlewoman, и куратор в Националния музей по фотография, филм и телевизия във Великобритания. Представител на изящния продуктов дизайн е чешкият бранд за ръчни произведения от стъкло и носител на Czech Grand Design – DECHEM. От Копенхаген пристига представител на SPACE 10 – лабораторията за прототипиране на идеи за устойчив бъдещ начин на живот. Друго значимо име е дигиталното продуцентско студио UNIT9, което се специализира в силни интерактивни и запомнящи се продукции с фокус върху VR, дигитален дизайн, игри, иновации и филми и има офиси в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Берлин и Флоренция. Лекторът от UNIT9 Карол Гуречни  е носител на множество международни награди, а през 2012 година печели конкурса за дизайн на Young Lions и става официален представител на Полша за Cannes Lions в Кан.

“Дългогодишния ни опит като куратори и културни мениджъри в областта на съвременния дизайн, ни дава смелостта да се захванем с амбициозен проект като МЕЛБА, стартирал миналата година като динамичен архив за български дизайн и сега – като международен фестивал”, казват организаторите на МЕЛБА Фестивала – Студио Комплект. “Фестивалът е посветен на дизайна като неразделна част от всички сфери на живота ни сега и в бъдеще, като част от решението на глобални проблеми, като начин за разказване на истории. Вярваме също, че в момента се гради ново поколение хора, които ще мислят за градовете и средата, в която живеем, по много по-устойчив начин. Те имат нужда от информация и контакт с вече утвърдени имена.”

Изложбата “Преглед на българския дизайн 2018” в рамките на МЕЛБА събира по 5 проекта в всяка от 6-те категории – продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн. Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 30 ноември. Тя обръща внимание на оригиналните и вълнуващи продукти, концепции и дизайнери в България днес и събира примери от последната година. Изложбата ще покаже приложение на новоразработени материали и функционалности, иновативни начини за комуникация и предаване на послания, дизайн за всички възрасти и за специални общности. Участниците и произведенията в изложбата “Преглед на българския дизайн” са подбрани от Студио Комплект.

Фестивалът МЕЛБА е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и е са продължение на лансирания в края на 2017г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement