Connect with us

Музика

Български емигрант направи поп рок балада по стихове на Петя Дубарова

Avatar

Публикувано

на

Българинът Жан Маринов, който напуска страната още в ранното си детство и от години живее в Швейцария, възроди стихове на Петя Дубарова с песента „Спомени“. Текстът е адаптирана версия на стихотворението „Недосегната“ и носи носталгична нотка, примесена с вроденото чувство за принадлежност към рода и земята. За  използване на адаптираните стихове дава одобрението си сестрата на Петя Дубарова – Елица Дубарова-Петкова, а мелодията и аранжиментът идват при съвместната работа на Жан с музикантите Теодор Янков (продукция, аранжимент и барабани), Атанас Копчев (аранжимент и китари) Ивайло Звездомиров (бас), Иван Христов (аранжимент, пиано, орган, клавири), Теодора Димитрова (цигулка).  „Спомени“ вижда бял свят дни преди рождената дата на Петя Дубарова – 25-ти април. Това не е първата песен, която емигрантът прави по стихове на легендарен български поет. Само преди година, живеещият в Базел Жан Маринов, направи за българската публика песен и видеоклип със заглавие „Ти си в мен“ , по текст на друг посланик на символизма – Николай Лилиев. Припомняйки на света въздействието на красивия български език и обличайки го в мелодия, емигрантът материализира духовната си връзка с родината.

jean_italy

Жан Маринов е свързан с Петя Дубарова и чрез съвсем реална носталгична нишка. Къщата-музей  „Петя Дубарова“ в Бургас, проектирана от архитект Рикардо Тоскани и стопанисвана в момента от сестрата на поетесата – Елица, е била собственост на прадядо му Руси Кожухаров (първи пожарен командир на морския град). След смъртта на съпруга си, прабабата на Жан продава имота на семейството на Петя Дубарова, преди да се премести в София. В къщата е бил роден и израснал чичото на Жан Маринов – един от най-големите графици на България – Иван Кожухаров(Черното).

Жан Маринов е роден в София и израства в семейство на музиканти и художници.  През 1992 година заминава за САЩ, което слага край на музикалните му начинания в България. Там продължава с преслушвания за групи, работи с над 10 кавър бендове, но след 1999 година прекратява активно да свири и се концентрира върху професионалната си кариера (мениджмънт информационни системи). След 2011 година Жан се мести в Швейцария и подновява музикалните си занимания.  В паралел с любовта си към музиката Жан работи интензивно върху много аутсорсинг проекти, с които цели да привлече чуждестранни инвестиции в България.

Continue Reading
Advertisement