Connect with us

Компании

Втора година Нестле спестява близо 10 000 тона въглеродни емисии за 2022

Avatar

Публикувано

на

Sustainability Certificate Nestle BG

С още 87 тона спестени CO2 емисии за годината от устойчиви палети и логистика компанията активно допринася за борбата срещу климатичните промени

10 000 тона въглеродни емисии спести Нестле България чрез закупуването на 100% зелена електроенергия за 2022 г. Използваните 12 000 МВтч са изцяло от възобновяеми източници – слънчева енергия, вятърни и водни централи. Сертификатът, издаден от ЕНЕГО-ПРО Енергийни услуги за втора поредна година гарантира, че Нестле България насърчава зеленото производство с грижа за природата на страната ни.

Заедно с това компанията допринася за намаляване на въглеродния отпечатък и чрез използването на устойчиви палети и логистика, удостоверено за първи път със  сертификат Commonwealth Handling Equipment Pool (CHEP), част от Brambles group. Компанията е спестила 87 тона въглеродни емисии само за 2021 година, което се равнява на 79 666 км. по-малко пропътувани километри от камиони или близо два пъти географската обиколка на земята.

Чрез използването на устойчиви палети компанията е допринесла за над 72 000 dm3 по-малко използвана дървесина, спасявайки 70 дървета, а намаляването на отпадъка с 6 800 кг. се равнява на дневното количество, генерирано от 5 233 човека. Същевременно с проактивната си устойчива инициатива „Залесяваме активно“ Нестле България допринесе за засаждането на 7 000 дръвчета в „Новата гора край София“ до с. Негован, партнирайки на Столична община, а есента ще бъдат засадени още 3 000.

Пролетната вълна на кампанията завърши със засаждане на мини гора в ж.к.“Люлин“. Тя се намира до оживения булевард „Царица Йоанна“ в най-гъсто заселения квартал на столицата „Люлин“, където живеят над 120 000 души. 40-те дръвчета – 20 липи и 20 кестена ще въздействат благотворно върху замърсяването с фини прахови частици, което в тази част на града е с високи стойности, особено през зимния сезон. Сянката на всяко от тях спестява приблизително толкова електроенергия, колкото биха похарчили 10 големи стайни климатика, ако работят цяло денонощие.

Advertisement

Изправени сме пред сериозни климатични предизвикателства, изискващи усилията на всеки от нас. Вярваме, че мащабът и влиянието, което можем да окажем, са от съществено значение за поколенията след нас и осъзнаваме ролята си на лидер в отговорния бизнес като полагаме последователни усилия да оптимизираме производствените си процеси. Вече десетилетие предприемаме действия към намаляването на нашите парникови емисии. До 2030 г. те ще са наполовина, а до 2050 г. ще достигнем нулеви нетни емисии. Защото е наложително като общество да осъзнаем, че бъдещето се случва днес“, коментира Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

От 2014 Нестле България не депонира отпадъци на сметищата, а от 2010 използва 67% по-малко вода при производството си. От август миналата година изделията на софийската фабрика са със 100% рециклируеми опаковки. Компанията е спестила и 50 тона стреч фолио и 193 тона хартия за периода 2016 – 2022 г. Плановете са до края на годината използваната енергия да бъде намалена с допълнителни 5% и с още 4% да паднат разходите за вода за производствени цели.

Continue Reading
Advertisement