Connect with us

Култура

Гала спектакъл на Националната опера и балет, Лвив, Украйна в София

Avatar

Публикувано

на

Вълшебна приказка за любов, страст и надежда ще разкажат талантливите танцьори от Националната опера и балет, Лвив, Украйна на сцената на НДК тази пролет. Грандиозният гала спектакъл ще се проведе на 15 май (сряда) 2024 г., а билетите за събитието влизат в продажба в петък, 24 ноември в 10:00 ч. в мрежите на TicketStation.bg и Eventim.bg. Магическото балетно представление е под патронажа на Посолството на Украйна в България и е единственият спектакъл за Източна Европа от предстоящото турне на трупата за 2024.

Дори и в тежките условия на продължаващата война в Украйна Националната опера и балет, Лвив, Украйна продължава своята активна дейност и в момента е единствената гастролираща в държавата. Тя е приютила в трупата си и солистите на Национална опера от Киeв. Заедно артистите от Украйна изнасят стотици представления пред повече от сто хиляди души годишно, а през 2024, освен в София, балетистите ще имат участия и във Виена, Цюрих, Женева, Амстердам, Брюксел и столиците на скандинавските държави.

Гала спектакълът ще представи калейдоскоп от едни от най-известните и обичани световни балетни шедьоври, както и оригинални украински произведения, в които артистите се превъплъщават в различни автентични образи с оригинални костюми и впечатляващи декори. Сред акцентите на спектакъла на 15 май са: фрагмент от романтичния балет „Жизел“ на френския композитор Адолф Адам – бижуто на балетното изкуство, което от векове печели сърцата на зрителите и разказва фантастична и искрена история, която завършва с победата на любовта, дори пред лицето на смъртта; незабравимата история на „Дон Кихот“ от вълнуващия роман на Мигел де Сервантес и страстната музика на Лудвиг Минкус, въплътени в ярък и емоционален танц. Талантливите балетисти от Националния балет на Украйна ще представят още от перлите на световния балет, сред които „Баядерка“ от Лудвиг Минкус, „Корсар“ от  Адолф Адам и др. Зрителите ще имат възможност да се насладят и на оригинални акценти от украински хореографи, като фрагмента от „По-близо от любовта“ на младия киевски балетен солист Артьом Шошин.

Сред звездните танцьори, които ще стъпят на софийската сцена през май догодина, са безспорни звезди на украинското балетно майсторство – артисти и лауреати на многобройни международни конкурси – Ярина Котис, Дарина Кирик, Виктория Ткач, Христина Трач, Албина Якименко, Дария Емелянцева, Сергий Качура, Андрий Михалиха, Арсен Марусенко, Святослав Кащи, Олександр Омелченко и др.

Билетите за грандиозния балетен спектакъл в Зала 1 на НДК на цени от 66 до 140 лв. влизат в продажба на 24 ноември, петък, в 10:00 часа в мрежите на TicketStation.bg и Eventim.bg. Събитието във фейсбук е тук.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement