Connect with us

Lifestyle

Две български организации с нестопанска цел получиха грантове от The Starbucks Foundation

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Като част от програмата Global Community Impact Grants на The Starbucks Foundation, две български детски организации с нестопанска цел Чудната градина на фондация „Свети Николай Чудотворец“ (Добрич) и Сдружение „Конна Терапия“, (Кокаляне, София), бяха избрани да получат безвъзмездни средства за подпомагане на обществено значими дейности.

Организациите бяха номинирани от български партньори (служители) на Starbucks и всяка ще получи финансиране от близо $12 000 USD за период от шест месеца за програми, които ще подкрепят техните общности.

В програмата „Чудната градина“ работят 22-ма души с различни увреждания. На обща площ от 18 дка в градска среда са разположени пет оранжерии с общо 880 кв. м закрита площ. Чрез уроци, беседи и работилници на открито най-малко 500 деца на възраст от 4 до 13 години ще получат знания за отглеждане на зеленчуци, плодове, подправки и цветя в пространство, подходящо за обучение в естествена среда.

„Беше забележително това, което се случи, защото не го очаквахме! Даваме всичко от себе си и всеки, който дойде, видя усилията ни в действие. В началото на годината получих изненадващ имейл от служител на Starbucks, че нашият проект е номиниран за грант като един от двата в България. Проектът на нашата фондация – „Чудната градина„, по който работят млади хора с увреждания, спечели сърцата на хората в компанията. Искаме да покажем как една малка мечта се превръща в проект, проект на всички – приятели и съмишленици от близо и далеч. Защото дори само един променен живот преобръща цялата вселена”, каза Мария Методиева – председател на фондация „Свети Николай Чудотворец”.

Advertisement

Сдружение конна терапия“ помага на деца с аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа, говорни, поведенчески, социални, емоционални и други затруднения да живеят по-щастливо и пълноценно. Центърът е изграден в планината над село Кокаляне и дава на децата спокойствие, контакт с животните и природата, което е неизменна част от оздравителния им процес. Общуването с конете и ездата вдъхват увереност и вяра на тези деца, че могат – основно чувство, което е изключително важно за тях и за постигане на още по-добри резултати. Децата ходят и говорят, благодарение на техните конни терапевти.

Едва ли някой в днешно време се съмнява в силата на щедростта, нещото, което ще те издърпа от дъното, когато си закъсал, което ще ти даде глътка въздух, когато си задъхан, ще ти върне надеждата, когато си отчаян… Добрите хора се чудят не дали да помогнат, а как и на кого…. в свят, пълен с протегнати ръце, дай своята, където сърцето ти каже. Ние от Центъра за конна терапия за деца със специални нужди благодарим на Starbucks и The Starbucks Foundation за протегнатата ръка, изпълнена с доверие и вяра в децата и нашите чудеса!“ сподели Веселина Фелдман, председател на сдружение Център за конна терапия за деца със специални нужди.

Мария Феер, бранд мениджър за Starbucks Румъния и България, коментира: „Ние сме много горди да подкрепяме хората зад “Чудната градина” и Сдружение конна терапия, за да им помогнем да продължат своята страхотна работа в нашите общности. Техните проекти изискват много смелост и усилия и нашите партньори (служители) вярват, че децата, които подкрепят, трябва да продължат да растат и да процъфтяват с новите преживявания, които предлага всеки проект. Очакваме с нетърпение бъдещото въздействие, което можем да осигурим на местно ниво с повече грантове за глобално въздействие на общността, в партньорство с Фондация Starbucks.“

Инициативата Global Community Impact Grants на фондация Starbucks е инвестиция от 30 милиона долара до 2030 г., която цели да окуражи младите хора да са активни участници в области като приобщаване и разнообразие, социални услуги, облекчаване на глада, икономически възможности и общности, отглеждащи кафе, чай и какао. С повече от 50 гранта, разпределени между 30 пазара в първия кръг, програмата реализира положителната амбиция на хората от компанията за подобряване на благосъстоянието на всички, свързани със Starbucks.

За да осъществи и разшири инициативата, фондация The Starbucks Foundation прикани франчайзьорите на Starbucks, които управляват заведенията на компанията в трите ѝ международни региона – Азия и Тихия океан, Европа, Близкия изток и Африка и Латинска Америка и Карибския басейн – да номинират местни организации с нестопанска цел за получаване на безвъзмездни средства. Тези грантове се отпускат за подкрепа на програми и проекти със значимо регионално въздействие. В рамките на инициативата франчайзьорите на Starbucks се присъединяват към The Starbucks Foundation, като инвестират в местни организации с нестопанска цел, предоставят нефинансови дарения и ангажират доброволци, за да постигнат по-голямо въздействие в допълнение към безвъзмездните средства.

Advertisement

Научете повече за програмата Global Community Impact Grants в Starbucks Stories.

Continue Reading
Advertisement