Connect with us

Култура

Емине Садкъ с трето илюстровано издание на „Керван за гарвани“

Avatar

Публикувано

на

Добилият легендарна популярност дебютен роман на Емине Садкъ „Керван за гарвани“ получава заслужено трето издание, този път с логото на ICU и QR код на корицата, който ще ви отведе до аудио откъс от книгата, прочетен от Илия Деведжиев. Новото редактирано издание е придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос.
Действието ни отвежда на диво пътуване из Лудогорието. Не по-малко шеметни са и героите в този роман, който поразява с универсалните си послания, поднесени с непретенциозен, но въздействащ стил. В същото време той е безкомпромисна сатира, която не спестява нищо. Разслоението в обществото ни може да бъде жестоко и непреодолимо, но погледнем ли отвъд видимите различия, прозират нишките, които ни свързват. Понякога те носят името на любовта, друг път – на инстинктивната нужда да подадеш ръка на човек в нужда.
„Керван за гарвани“ е роман за дивата пустота на Лудогорието, за живеца на жителите му, за самотата на малкия човек, за онази избухваща любов, която те връхлита с двеста, за шамарите на живота, които понякога понасяме буквално, за циганска сватба и едно погребение, за бързия влак, който пуфти срещу теб и бърза да те премаже, когато животът и без това те е премазал. (Десислава Желева)
През 2019 г. Емине Садкъ печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев”. Отличието става повод „Керван за гарвани“ да види бял свят в малък тираж. Пет години по-късно ICU дава нов живот на книгата с цел тя да достигне до всички, които не са я чели, да тези, които биха я прочели отново в редактиран вид с красива полиграфия, както и до онези, които обичат да подаряват хубави книги.
Каквото и да следва занапред – пише Емине, важно е, че лутането на „Керван за гарвани“ не беше напразно, защото той намери своя дом, а за мен това е достатъчно.
Continue Reading
Advertisement