Connect with us

Култура

Започва Фестивалът за нова драматургия

Avatar

Публикувано

на

GI new stage web v2 31 scaled

Между 12 и 16 май фестивалът New Stages Southeast, организиран от Гьоте-институт България, поставя фокус върху новата драматургия от България, Германия и региона на Югоизточна Европа. Очакват ни пет дни, богати на пърформанс-четения, театрални инсталации, семинари, дискусии и др.

Фестивал за нова драматургия // New Stages Southeast

12.05.–16.05.2021

Локации на място: Гьоте-институт България и театър „Възраждане“

Излъчване на живо: онлайн в YouTube канала на Гьоте-институт тук

Advertisement

Фестивална програма: тук

Тази година е първото издание на Фестивала за нова драматургия, организиран от Гьоте-институт България, който ще се проведе от 12 до 16 май 2021 г.  Откриването в сряда,  12-и май 2021 г. от 19:00 ч. в театър „Възраждане“ е с пърформанс-четене на „Стари грижи“ (реж. Крис Шарков) от германската драматуржка Мария Милисавлйевич – един текст, все още непредставян на публиката в Германия. Друг акцент в програмата поставя „Аристократите“ (реж. Гергана Димитрова) – текст на Заша Мариана Залцман, още една актуална авторка на германската театрална сцена, която ще бъде представена в рамките на фестивала.

Освен пърформанс-четения, привличащи публиката към алтернативните съвременни театрални форми, фестивалът осигурява платформа за обмен между млади драматурзи, известни немскоезични сценични автори и местната публика. Редом със семинари, участие в които ще вземат млади български драматурзи, в неделя, 16 май, в сградата на Гьоте-институт България, ще се състои и Форум нова драматургия, повод за професионални срещи и обмен между драматурзи, режисьори, директори и хора, работещи в сферата на театъра и независимите сценични изкуства. Форумът ще модерира театралната изследователка Виолета Дечева, а входът е свободен с предварителна регистрация тук.

Разнообразната програма на New Stages Southeast включва и две театрални инсталации по текстове на румънската авторка Сабина Балан и на Бюрхан Керим, резиденти на „Радар София“ и „Драма пакт“. Експерименталните арт инсталации са на дебютиращите режисьори Николай Йорданов и Кристина Беломорска и ще могат да бъдат видяни на 15 и 16 май в Гьоте-институт България. Освен с двете театрални инсталации, „Радар София“ и „Драма пакт“ взимат участие във фестивала и с експерименталния пърформанс „Разговор след представлението“ по авторския формат Block Game на холандския театрал Ян Рицема. Под формата на разговор след представление, което не се е състояло, участниците от неформалната платформа „Драма пакт“ ще дискутират за театъра и за това как гледаме, разбираме и мислим за новата драматургия.

Не на последно място Фестивалът за нова драматургия ще бъде и домакин на десетото, юбилейно издание на платформата ПроТекст на Организация 36 маймуни, което тази година ще представи нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Форматът, създаден с намерението да популяризира съвременната чуждестранна и българска драматургия, се провежда като поредица от пърформанс-четения. Избраните български млади автори са: Мартина Новакова, Мирослав Христов и Пресиян Кузов.

Advertisement

Пълната фестивална програма ще откриете тук. Билетите за пърформанс-четенията в театър „Възраждане“ вече са изчерпани, но всички желаещи ще имат възможност да гледат събитията на живо онлайн в YouTube-канала на Гьоте-институт България, както и на Фейсбук страницата на института.

Continue Reading
Advertisement