Connect with us

Lifestyle

Започна TimeHeroes състезание: „Купата на героите“

Avatar

Публикувано

на

Тази година най-голямата платформа за правене на добро в България – TimeHeroes.org, постави началото на “Купата на героите” – доброволческото състезание на училищата в България.

В него ученици и студенти създават доброволчески клубове и инициативи, с които се опитват да променят училището, квартала, общността и града си.
Всички желаещи могат да се включат на KupataNaGeroite.com.

А ето и малка част от геройствата, които няколко от клубовете сътвориха досега:
• Можете ли да си представите, как шепа младежи успяват да съберат и дарят толкова много книги, че те да стигнат за цяла болницата, читалище и училище?
Това направиха нашите приятели от клуб “Заедно с теб” в Етрополе.
• Гушкане, разхождане и грижа за животни в приют. Това са едни от най-милите моменти, които може да споделите с приятели, докато се грижите за пострадали малки и големи кучета! Питайте героите от “Агенти на доброто”, които почти всеки уикенд разхождат и радват опашатковци край Горни Богров.
• Героите от “Усмивка” във Вълчи дол се грижат за самотните хора от града и три села в общината. Редовно ги посещават, споделят вълнуващи истории, носят им хранителни продукти, сладкиши, плодове. А миналата година украсиха домовете им за Коледа с гирлянди и играчки.
• Клуб “ДоброТворци” от Варна почистиха двора на училището си – ПГИ „Д-р Иван Богоров“, въведоха система за разделно събиране на отпадъци и изработиха сувенири от рециклирани материали.
• Второкласниците от клуб “Съединени” зарадваха и развълнуваха медицинския персонал от Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр. Сливен с хранителни продукти и благодарствени картички.

“Купата на героите” е естественото продължение на многогодишната работа на TimeHeroes с младежи доброволци – oт 2015 година мрежата от ученически доброволчески клубове, в която досега са се включили над 1000 младежи, твори ежедневно чудеса в цялата страна. Учениците се включват в инициативи от платформата TimeHeroes.org или създават свои собствени мисии, в зависимост от свободното си време и интересите си.

Всеки може да участва в Купата на героите, като създаде свой училищен доброволчески клуб или се присъедини с вече действащ такъв.

Advertisement

Колкото повече добро правите, толкова повече точки трупате. Вълнуващо, нали?

Защо да се включите?

В дългосрочен план, доброволчеството помага на младежите да пораснат като активни граждани и хора, ангажирани с кауза, която ги вълнува, хора, които са активни в забелязването и решаването на проблеми около себе си. Затова се насърчават инициативи, в които младежите директно се включват на терен, общуват с хората, на които помагат и с които рамо до рамо работят по кауза.
Доброволчеството носи срещи с нови и интересни хора и допринася за усещането за смисъл от времето, прекарано в училище и извън него. Освен това развива различни и много ценни умения – общуване, организиране, управление на времето, работа в екип.
Все повече университети и работодатели очакват от кандидатите за местата им да се докажат като дейни личности с опит – ако клубът е активен, участниците в него ще получат сертификати за постигнатите успехи.

Какво ще получите?

Всеки доброволчески клуб има един или двама координатори (ученик, учител, тандем от учител и ученик), които се грижат за набирането на доброволци, мотивирането им, организирането на инициативи на клуба. Координаторът на клуба получава от екипа на TimeHeroes целогодишно менторство, организационни съвети, идеи за инициативи и връзки с местни организации и медии.
Всеки доброволчески клуб получава и пакет с материали в началото на учебната година, включително наръчник „Как да си направим доброволчески клуб”, календар с идеи за доброволчески инициативи през годината, стикери, значки. Доброволците, участвали в поне две от инициативите на клуба през годината, получават сертификат в края на годината.

Advertisement

Вижте повече и се включете на KupataNaGeroite.com.

Continue Reading
Advertisement