Connect with us

Култура

Излезе „История на светлината” от Ян Немец, носител на Европейска награда за литература

Avatar

Публикувано

на

Излезе от печат една „история на душата”, по-скоро история за душата на светлината. Една деликатна и проникновена книга, вдъхновена от изкуството на прочутия чешки фотограф Франтишек Дъртикол. За това произведение Ян Немец спечели Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 година.

История на светлината” (превод: Анжелина Пенчева, ИК „Колибри“) проследява сложния житейски и духовен път на Франтишек Дъртикол от детството до старостта му. Наричан „патриарх на чешкия будизъм”, Дъртикол е първият чешки фотограф, излагал публично актови снимки, и с времето получава признание като истински новатор и майстор на актовата фотография, в която прокарва похватите на направлението ар деко, а в по-късния си период – и на кубизма и футуризма. Романът е и панорама на Европа, най-вече от времето преди Първата световна война и междувоенния период – вълнуващо време, белязано от съдбоносни исторически конфликти, но и от бурен прогрес в обществото, техниката и изкуствата. Проследени са и легендарните любовни истории на фотографа, белязани от вечната му неудовлетвореност и стремеж към вътрешно съвършенство.

Ян Немец е роден през 1981 г. в Бърно. Като писател дебютира със стихосбирката „Първи живот“, издава и сборник с разкази „Пиеса за четири ръце“. Литературна слава му донася романът „История на светлината“, за който му е присъдена Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г. и наградата „Чешка книга“, също за 2014 г. Романът е номиниран и за две от най-престижните чешки литературни награди – „Магнезия Литера“ и „Йозеф Шкворецки“.

Continue Reading
Advertisement