Connect with us

Култура

Излиза „Мъжът в червеното палто“ на Джулиан Барнс

Avatar

Публикувано

на

Този четвъртък, 14 януари, излиза „Мъжът в червеното палто“(изд. Обсидиан) на Джулиан Барнс, автора на „Папагалът на Флобер“ и „Шумът на времето“. Новата му книга е портрет на Бел епок и е богато илюстрирана с цветни и черно-бели картини и снимки.

Джулиан Барнс, носител на наградата „Букър“ и ревностен франкофил, ни пренася в Париж от края на XIX в., за да обрисува Бел епок чрез живота на една забележителна личност: д-р Самюел Поци.

През лятото на 1885 г. в Лондон пристигат трима французи с намерение да правят покупки „за духа и окото“. Единият е принц, другият е граф, а третият е човек с обикновен произход и италианска фамилия: д-р Поци.

Самюел Поци е красив и харизматичен. Той е хирург и гинеколог, учен, колекционер, светска личност, донжуан и близък приятел на Сара Бернар. И мъжът, изобразен на един от най-великолепните портрети на Джон Сингър Сарджънт. Сложните отношения в семейството на д-р Поци се развиват на фона на епохата на разкоша и удоволствията, която обаче непрестанно показва своята истерична, нарцистична и декадентска същност. Това е време на жестоки предразсъдъци и яростен национализъм, което прилича твърде много на нашето.

„Мъжът с червеното палто“ е оригинален портрет на Бел епок с нейните герои и злодеи, с нейните писатели, художници и мислители… и на живота на един човек, изпреварил времето си.

Advertisement

Барнс пише елегантно и забавно, като изследва събитията с въображението на писател и скептицизма на историк. Справил се е брилянтно!

„Ню Йорк Таймс“

Джулиан Барнс е автор на тринайсет романа, сред които „Папагалът на Флобер“, „Предчувствие за край“ (спечелил „Букър“ през 2011 г.), „Шумът на времето“ и „Единствената история“. Той е написал три сборника с разкази и осем есеистични книги. Носител е на редица литературни награди: британската „Дейвид Коен“, френските „Фемина“ и „Медиси“, италианската „Гринцане Кавур“. През 2017 г. е удостоен с Ордена на Почетния легион на Франция.

Continue Reading
Advertisement