Connect with us

Lifestyle

Изложбата „VIPA 2016: Фотограф на годината“ на НОЩ/Пловдив, 2017

Avatar

Публикувано

на

Bulgaria Veselin Atanasov Bulgaria

снимка: Веселин Атанасов, България

Съвременна фоторафия от цял свят ще гостува в Пловдив на НОЩ/Пловдив 2017.  Изложбата ще представи победителите от конкурса Voubs International Photography Awards 2016 в Дом на културата „Борис Христов“ от 15 до 17 септември, а в първия ден на фестивала специален гост в галерията ще е Васко Василев – директор на конкурса.

Експозицията ще бъде представена пред пловдивската публика за първи път след бляскавата церемония по връчването на наградите на VIPA 2016 – един от най-мащабните  фотографски онлайн конкурси в света. Наградният фонд на първото му издание е 41 000 евро и в него над 500 участника от десетки държави се представят пред аудитория от над 80 000 организатори, артисти и потребители от цял свят. Победителите са определени по максимално честен и прозрачен начин от алгоритъма на конкурсния хъб Voubs.com, който включва вота на престижно международно жури (фотографи с изключителен опит и признание от САЩ, Австралия, Русия, Израел, Португалия, Румъния, ЮАР, Бангладеш и България), вотa на публиката, популярността и интересa към всяка отделна фотография.

Architecture Sarah Caldwell New Zealand

снимка: Sarah Caldwell. Нова Зенландия

В Пловдив ще видим победителите от първо до трето място в шестте категории на VIPA 2016. Ще се изкушим от „Сандвич с бекон“ на Михай Пенгиос (Румъния), взела първенството в категория „Храна“. Ще изгорим с изпепеляващия кадър „Пожарникари”, който носи победата в категория „Репортаж“ на Танвер Хасан Рохан (Бангладеш). А след това ще се потопим „В мрака“ на молитвата на възрастна монахиня – наградената в категория „Хора“ на Сандра Вентура (Португалия).

Food Mihail Penghions Romania

снимка: Mihail Penghions, Румъния

В „Снимки от България“ безспорната звезда е емблематичният фар край Aхтопол, който вдъхновява авторите класирали се на първо (Веселин Атанасов със „Страж“)  и трето място. След морския изгрев ще се издигнем „Високо в небето“ с ефирния танц на фасадата на небостъргач във фотографията-победител в категория „Мода“ на Мартин Кристинек от Словакия. И ще стигнем до величествената Hintze Hall на Националния исторически музей в Лондон, която вдъхновява Сара Калдуел да направи кадъра на първо място в категория „Архитектура“.

GenchoPetkov Voubs1

Генчо Петков, снимка: VOUBS

Разбира се, специално място в изложбата имат творбите на първия носител на титлата „Фотограф на годината“ на Voubs – Генчо Петков, избран с гласуване от десетки хиляди потребители от цял свят и получил почетната статуетка „Златен Voubs“  и премия от 5 000 евро. Той живее и работи във Велико Търново. Преподавател е по дигитална фотография във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методи“, артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан.

Партньори на VIPA 2016 са Асоциация на професионалните фотографи, Dnes.bg, Mikamagazine.com, iWoman.bg, Timeart.me, Stand.bg, Vijmag.bg, SofiaLive.bg, Fashioninside.bg, Vibes.bg, Trio.bg, Weekendclub.bg, Еmodno.com

Международният конкурс се организира от българския стартъп Voubs.com. Създаден като глобален конкурсен хъб, близо 2 години развива общност от над 80 000 организатори, спонсори и творци от всички области. Всички те са обединени от възможността за създаване и управление на конкурси, регулирани от лесен и удобен софтуер, стандартни правила и алгоритъм, който позволява 100% честно и прозрачно гласуване на жури и публика. Към този момент Voubs.com отчита по 350 регистрации на ден на потребители от 157 държави по света.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement