Connect with us

Култура

„И всички животни крещят“ от Томас Кьок – театрална премиера в Топлоцентрала

Avatar

Публикувано

на

графичен дизайн: © Радослава Бор

Гьоте-институт България открива новата си културна програма за 2024 г. с театрална премиера в Топлоцентрала. Спектакълът на Томас Кьок „И всички животни крещят“, режисиран от Марий Росен, ни разкрива апокалиптична церемония, която възвръща гласа на изчезналите животински видове.

С първото си събитие от културната програма за 2024-та година Гьоте-институт България отправя покана за премиерата на театралното представление „И всички животни крещят“. Режисьор на спектакъла е Марий Росен, а автор на пиесата е младият австрийски драматург Томас Кьок, който ще бъде и специален гост на премиерата в София. Заповядайте на 12 януари от 19:30 часа, в голямата зала на Топлоцентрала.

Авторът определя своята пиеса „И всички животни крещят“ като „реквием-манифест на изчезването“. В нея той възвръща гласа на изчезналите животински видове, за да изпеят своята лебедова песен и арията на един възможен свят без хората.

В интерпретацията на Марий Росен, която режисьорът описва като „апокалиптична церемония“, участват актьорите „церемониалмайстори“ Анна Вълчанова, Деница Даринова и Александър Митрев, както и студенти от БП “Театър” на Нов български университет. Автор на музикалната среда е Александър Евтимов – Шаманчето, визуалната среда е на “Съпромат”, хореографията от Яница Атанасова, а преводач на текста е Гергана Димитрова.

Advertisement

МАРИЙ РОСЕН (1977) е български режисьор и актьор.  През 1994 г. завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2000 г. театрална режисура в НАТФИЗ в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова. От 2021 г. преподава в департамент „Театър“ на Нов Български Университет. През годините поставя множество спектакли, които са отличени с най-значимите театрални награди в страната, включително за режисьура. Сред последните му представления са „Дишай“ в ТР „Сфумато“ по пиеса на известния британски драматург Дънкан Макмилан., моноспектакъла „Бартълби“ с актьора Александър Митрев по разказа на Хърман Мелвил в Топлоцентрала и „Хаос“ от финландския драматург Мика Миляхо в Театър 199.

ТОМАС КЬОК (1986) е завършил философия във Виенския университет и Свободния университет в Берлин, както и творческо писане за сцена и теория на киното в Берлинския университет по изкуствата.  Автор е на театрални пиеси, които са преведени на повече от петнадесет езика и се играят в целия немскоезичен свят – Бургтеатър, Фолкстеатър и Шаушпилхаус във Виена, Националния театър в Манхайм, театър „Рампе“ в Щутгарт,„Талия театър“ в Хамбург и др. Носител на множество награди, сред които Osnabrücker Dramatikerpreis, Else-Lasker-Schüler-Stückepreis, Kleist-Förderpreis, както и Наградата за драматургия на Австрийската театрална асоциация.

„И всички животни крещят“

Театрално представление

Премиера: 12.01., петък, 19:30 ч. 

Advertisement

Голямата зала на Топлоцентрала

РЦСИ „Топлоцентрала”

ул. Емил Берсински 5,

София, 1408

Advertisement
Continue Reading
Advertisement