Connect with us

Lifestyle

Как да се борим с кожните увреждания от Covid-19 и носенето на маски

Avatar

Публикувано

на

dr Snejana Atanasova AtaDerma Plovdiv 2

снимка: ПР

Кои са най-честите кожни симптоми на Covid-19

Вече съществува специален онлайн-регистър относно дерматологичните промени по време на коронавируса, където дерматолози от всички държави могат да регистрират кожните прояви на заразените пациенти. Наблюдава се определен полиморфизъм на обривните елементи. Най-често това са поява на еритемни (розово-червени) топли на допир, несърбящи петна с различен диаметър по цялото тяло. Най-тежките кожни прояви са, когато в следствие на нарушено кръвоснабдяване на пръстите се появява цианоза (посиняване) на кожата.

Любопитното е, че се се появи и нова диагноза Маскне, провокирана от носенето на маските. Според дерматолога д-р Снежана Атанасова от клиника ATA-DERMA, носенето на маски категорично ще продължава да влияе на козметичната и естетичната индустрия, особено в разработката на нови протоколи и нови категории козметични продукти. При COVID-19 най-много страда вътрешния слой на кръвеносните съдове. Така се спира проникването на най важните вещества за кожата и съответно тя страда. Това води до интоксикация, несъстоятелност на митохондриите (енергопотенциал на клетката) и спадане на имунетета на кожата. Тя става възприемчива към други дразнители и така се обострят различни дерматози.

Най-честите оплаквания от пациентите след носенето на маски са обострено акне, периорален дерматит, себореен дерматит и т.н. Под маската се създава парников ефект и благоприятна микросреда (топло и влажно) за различни микроорганизми. Разбира се от дълго носене на маска (медицинския персонал в червените зони) се образуват и стигми.

Advertisement

фотокредит Marie Claire Italy 1

фотокредит Marie Claire Italy

Според блога @atadermabeauty, по време на COVID-19 най-засегната е кожата на лицето от носенето на маските, и на ръцете от честото миене и използване на дезинфиктанти. Какви са препоръките на специалиста:

  • Ако се появи някакъв обрив, незабавно потърсете професионална помощ от дерматолог, защото лечението е индивидуално за различните състояния.
  • Не използвайте фондьотен и по-възможност ограничете до минимум декоративната козметика.
  • Сменяйте маските поне през 2 часа, тъй като понякога те развиват и алергични контактни реакции.
  • Ако ви се налага често да носите маски (медицински персонал в болниците) преди да я сложите, използвайте епителизиращи маски върху най-засегнатите места от лицето като нос и скули.
  • Ако ви престои лазерен или химичен пилинг, по време на целия възстановителен период трябва да останете вкъщи. По време на активното излющване маските не бива да се носят.

Eжедневната необходимост от носенето на предпазни маски през последните месеци наложи потребност да се използват антибактериална хидратираща козметика за лице, препоръчително е също в домашни условия да се прави лек пилинг или да се използват епителизанти и кремове богати на серамиди.

 

Continue Reading
Advertisement