Connect with us

Култура

На 15 юни излиза „Андалуският приятел“

Avatar

Публикувано

на

На 15 юни излиза „Андалуският приятел“, с който Александер Сьодерберг се нарежда до най-бляскавите имена на територията на съвременния шведски трилър!

 „Андалуският приятел“ (превод: Неда Димова-Бренстрьом; стр. 456, цена: 20 лв.) поставя началото на трилогия, но не прибързвайте с аналогиите със Стиг Ларшон. Софи Бринкман, медицинска сестра и самотна майка, внезапно открива, че един от пациентите й е не просто любящ баща и глава на семейство, но и водач на международна гангстерска група. Скоро Софи се озовава в центъра на гангстерска война между фамилията на непредвидимия Хектор Гусман и руската мафия. Авторът пренебрегва черно-белите персонажи и ни запознава с ченгета с манталитет на престъпници, както и с гангстери, които проявяват необичайно благородство.

Александер Сьодерберг е новоизгрялата звезда на хоризонта на шведската криминална литература. Роден през 1970 година, по професия той е телевизионен сценарист, който и днес живее в Южна Швеция със семейството си. „Андалуският приятел“ демонстрира умението му да гради интрига с изумителни обрати, задължаващи читателя да тръпне в очакване на развръзката. Веднага след излизането на романа любопитната фабула привлича вниманието на филмовите компании и правата за екранизацията вече са продадени!

Continue Reading
Advertisement