Connect with us

Култура

Николай Волев представя автобиографичната книга „Девствената проститутка”

Avatar

Публикувано

на

Режисьорът Николай Волев, една от най-ярките фигури в съвременното българско киноизкуство, представя автобиографичната си книга, която носи провокативното заглавие „Девствената проститутка“. Книгата излиза от печат на 23 февруари 2018 г. като  част от авторитетната поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”.

Безмилостно честна и остроумна, „Девствената проститутка“ (384 стр., цена: 18 лв.) не е обикновена мемоарна книга, а разказ под формата на автоинтервю за превратностите в живота и професията, за първите и по-късните любовни трепети, за неизбежния отпечатък на политическите сътресения върху личната съдба, за литературните предпочитания на режисьора, за майсторството да се създават универсално значими творби, вълнуващи широк кръг от зрители. Житейските приключения на Волев включват псевдосътрудничество с ДС, бягство във Великобритания, брак с англичанка, завръщане в България… Творческата му биография обхваща документални и игрални филми, привлекли милиони зрители у нас и в чужбина. Сред тях са култови ленти като „Двойникът“, „Господин за един ден“,  „Дом № 8”, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“. Последният филм на режисьора, „Извън пътя”, е по негов сценарий и излиза на екран в края на март тази година.

Николай Волев е роден в София през 1946 година. Учил е в архитектурния факултет на ВИАС, а през 1968 г. бяга от България без разрешение от съответните власти. След престой в бежански лагер в Турция заминава за Англия, където завършва висше образование по кинорежисура в The London Film School (1969–1972). Упражнявал е десетки занаяти – от тухлар и тютюноработник до екскурзовод и преводач, но ролите, които му прилягат най-много, са от двете страни на камерата – режисьор, актьор, сценарист и продуцент.

Официалната премиера на книгата на Николай Волев ще се състои на 6 март от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.  Не пропускайте възможността за среща с един от най-изтъкнатите български кинотворци.

Continue Reading
Advertisement