Connect with us

Lifestyle

Петнайсет от най-добрите бармани в България се състезават в конкурса Absolut Invite

Avatar

Публикувано

на

Eдин от най-престижните и амбициозни бармански конкурси в света – Аbsolut Invite, ще се проведе за първи път в България на 9 април (четвъртък) в Creative Hall в София, за да постави предизвикателство пред петнайсет oт най-добрите ни бармани и да изпрати двама от тях на световния финал в шведския град Ахус през май. Барманите ще демонстрират теоретични и практични умения пред журито през целия ден, а специалният гост на събитието Лука Чинали ще изнесе безплатен мастърклас на тема Handcraft of the Cocktail пред широка публика от 12:30 до 15:30 същия ден. Конкурсът ще завърши с афтър парти за специални гости на Absolut с музика от гост диджея Lovebirds (Winding Road Records, Германия), който пристига за първи път в България, в компанията на Valdy (Takeover, България) и майсторски коктейли.

Luca_Cinalli

Глобалната инициатива Absolut Invite се случва за пети път в света и тази година темата и е ръчната обработка, а продуктът на фокус – Absolut Elyx – handcrafted luxury vodka. Участието в регионалния кръг на Absolut Invite става само по специална покана, която получават предварително селектирани от екипа на Absolut професионалисти. Те трябва да отговарят на няколко основни критерия – да работят активно като бармани през последните три години, да имат добра репутация, изградена на отличните им коктейли, да демонстрират обширни познания в професионалната си сфера и да имат висока мотивация за развитие на индустрията.

След детайлно проучванe на пазара, екипът на Absolut определи българските финалисти в конкурса: Иван Монев oт Cheers Bar, Варна; Али Али oт Bar’celona, Бургас; Александър Стайков от Carrusel; Антон Григоров,  Димитър Димитров и Иван Милушев от By the Way; Драгомир Иванов; Мария – Маргарита (Грети) от Щастливото прасе; Димитър Петровски от Amaro Baretto; Никос Хляпас и Евгения Русева от The Cocktail Bar; Емил Горянов от PM; Мартин Тодоров от Planet, Цветан Цветанов от Memento Café и Henry De Rudder от Tell Me Bar, които вече са получили поканите си и се готвят за участие в конкурса.

В българския етап на конкурса избраните бармани ще презентират пред журито своя коктейл и ще отговарят на редица въпроси за напитки, рецепти и археология на коктейла. В престижното международно жури ще участват сомелиерът и главен редактор на divino.bg Юлия Костадинова, кулинарният критик Мария Караконова, главният готвач на Щастливото прасе Джун Йошида и специалният гост Лука Чинали, станал известен с работата си за един от най-добрите барове в света – Nightjar в Лондон.

Темата на конкурса обхваща всички елементи, свързани с технологията на производство на Elyx – занаятчийството, single estate произхода на продукта, отглеждан на едно единствено място в света, и възможността за проследяване на целия процес на обработка на напитката, дестилирана в специални медни съдове. Всички участници в конкурса ще трябва да представят по един собствен коктейл, вдъхновен и съобразен с всички тези майсторски принципи на подготовка, както и да покажат завидни теоретични познания в миксологията, за да впечатлят журито и да продължат напред към финала.

Advertisement

Lovebirds

Lovebirds e соловият проект на базирания в Хамбург диджей Sebastian Doering. След редица превъзходни сингли за многоуважавани лейбъли като като Winding Road Records, Freerange, Buzzin Fly, OM records, Liebe*Detail, той достига върховете на класациите с дийп хаус соул химна “Want You In My Soul”, което се превръща в модерна денс класика.

Първото парче на Lovebirds излиза в Trax of Interest през 2000. Тогава той е известен с по-дълбоките неща, които прави с основния си проект – дуото Kneedeep с Toddie Freese. През 2006 Sebastian вече е натрупал солов материал и подписва с лейбъла Winding Road Records. От тогава Doering е отговорен за огромен брой клубни хитове, включително дийп хаус шедьоври като “M.U.S.I.C.”, модерната дийп хаус класика “In The Shadows”, dancefloor бомбата “The Rat” и най-големия му хит “Want You In My Soul” с участието на Stee Downes.

Звукът на Lovebirds е като проблясък от миналото, съчетан в качествена хаус продукция. Да слушаш Lovebirds е като пътуване назад в 70-те и 80-те – но подплатено с класическо и по-футуристично хаус звучене.

Advertisement

Лука Чинали

Лука Чинали е роден в Ланчиано (малък град в регион Абруцо в централната част на източна Италия) на 26 април 1984 г. От 12-годишна възраст работи в сферата на хотелиерството. С помощта на по-големия си брат Карло, стартира училище за кетъринг във Villa Santa Maria, където Карло преподава като главен готвач. Лука прекарва шест години в училището, като след петата си година там, решава да специализира като готвач, от което трупа сериозен опит и придобива две квалификации на главен готвач и келнер и две дипломи – за сомелиер и за професионален мениджмънт в хотелиерството.

От 1996 г. Лука работи и пътува в десетки дестинации всеки уикенд и всеки сезон: Флоренция, Париж, Сардиния, Кортина д’Ампецо, London, Сало. Обучава и е обучаван от хора от цял ​​свят: Бали, Джакарта, Сингапур, Москва, Тайван, Куала Лумпур, Манила, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Мексико и много други дестинации. Всичко това му помага да натрупа невероятен опит във всички области на ресторантьорството и хотелиерството (от мияч на чинии до мениджър на винарска изба, майстор на сладолед, готвач, сомелиер, сервитьор, барист и барман). През последните осем години Лука се задържа в Лондон и работи в световно известния бар Nightjar на Old Street. Там той намира перфектната атмосфера, за да се развихри и да покаже целия си опит и капацитет. Печели множество награди, а Nightjar се нарежда в много престижни класации на най-добрите барове на света. Лука смята за свой най-голям успех факта, че продължава да посещава престижно училище за кетъринг, в което споделя опита и познанията си с младите професионалисти.

Continue Reading
Advertisement