Connect with us

Култура

Продължението на сензацията „Къща от карти” излезе

Avatar

Публикувано

на

kushta ot karti cover

Продължението на хитовия роман „Къща от карти– вдъхновил едноименния сериал на Netflix с Кевин Спейси в главната роля – е вече тук! В „Да изиграеш краля” на Майкъл Добс политическият трилър, издаден на български език от издателство „Сиела”, продължава, разкривайки ни нови полета на алчността и корупцията, които са неделима част от ежедневието на властниците. Добре познатият Франсис Ъркарт вече е министър-председател, но борбата му за власт далеч не е приключила – този път героят на Добс се изправя в директен сблъсък не с друг, а със самия британски крал.

Авторът, който взриви любителите на политическия трилър по света – Майкъл Добс, ни въвлича в новите приключения на всеобщия любимец Франсис Ъркарт в продължението на сензацията Къща от карти” – „Да изиграеш краля”. Макар всичките му преки врагове да са сразени, борбата за власт на Ъркарт продължава. Този път той е готов да стигне по-далеч от всякога, изправяйки се в директна битка не с кого да е, а с британската кралска фамилия и качилия се наскоро на трона неин горд наследник – новият крал. Огънят на тлеещото недоверие между двамата бързо се разгаря, прераствайки в откровена вражда, а в арсенала си двамата крият фалшиви изследвания на общественото мнение, манипулирани медии, икономически заплаха и пикантен секс скандал. Обект на атаката на Ъркарт са не само роднините и близките на краля, но и самият монарх, и институцията, която той представлява.

В едно обаче можем да сме сигурни – Майкъл Добс засвидетелства уважение към кралската фамилия чрез думите си: „Образът на моя крал не е просто версия на принц Чарлз – има много наследници на трона, които са се забърквали в проблеми, и съм използвал като вдъхновение повече от един от тях – но е неминуемо да се направят и някои паралели. Когато започнах да пиша, вече беше ясно, че бракът му се разпада, въпреки че официално това се отричаше, и затова реших моят герой да няма съпруга. Надявам се нищо от написаното да не се приеме като проява на неуважение, защото не това бе моята цел. Във всеки случай, въпреки тези тежки години, както той, така и институцията показаха устойчивост и сила да се възстановят, и днес стоят по-високо в очите на обществото, откогато и да било десетилетия преди това. Кралската яхта все още е на повърхността.

Майкъл Добс е роден през 1948 г. в Чешънт, Хартфордшър, Югоизточна Англия. Познат също като лорд Добс от Уайли, авторът на Къща от карти” и „Да изиграеш краля е член на британската Камара на лордовете, някогашен съветник на Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Дейвид Камерън. Романът е послужил за основа на сензационния сериал House of Cards на Netflix, който стартира през 2013 г. и е продуциран от Кевин Спейси (който е и в главната роля) и Дейвид Финчър. През пролетта на миналата година феновете на House of cards бяха зарадвани от продуцентите с новината за предстоящия четвърти сезон, който се очаква през март 2016 г.

Continue Reading
Advertisement