Connect with us

Култура

Първият български криминален комикс Бандит излиза на пазара

Avatar

Публикувано

на

Първата българска криминална комикс поредица – „Бандит“, вече се радва на своето пълно издание. От броени дни на пазара е факт първият създаден у нас омнибус – всички 10 броя от историята, събрани в специален сборник и допълнени с оригинални илюстрации от творческия процес и разработката на героите. Цялата гангстерска сага е дело на художника Анани Борисов, който е неин едноличен автор и издател.

Идеята за комикса „Бандит“ се ражда преди повече от десетилетие, а първите броеве са реализирани през 2020 година. Липсата на избор от оригинални български заглавия на фона на добре познатите чуждестранни хитови комикс поредици стимулира Анани Борисов да развие собствена сюжетна линия, която да е фокусирана върху специфични местни характери и особености на родната действителност. Интригуващата история се развива през 90-те години на изминалия век в малкото градче Мегдан и проследява развитието на начинаещ гангстер, известен под името Бандит, и неговия път в криминалния свят, в който са замесени още брат му Виконта и съмишлениците Дебелия, Фитнеса, Братината и други.

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват. Подходът е силно кинематографичен, а вниманието към детайлите пренася читателя в специфична и силно колоритна обстановка. Езикът на героите е неподправен и на места диалектен, както подобава за съответната среда. Историята за „Бандит“ е фикционална и е насочена към вниманието на по-скоро зряла аудитория.

Анани Борисов е познат като един от авторите на персонажа Тони Патето, събрал повече от 37 000 последователи в социалните мрежи. Комичните рисунки, концентрирани върху сцени от бита на русия мускулест чаровник, амбициран да се докаже материално и сред жените, както и на неговите емблематични приятели Милко и Тучето, са сред най-разпознаваемите от феновете в жанра.

„Prime Comics Ltd“ е независимо издателство за комикси, създадено от Анани Борисов преди 4 години с цел пълна творческа свобода и развитие на комикс културата у нас. Сред вече реализираните издания са 10-те единични броя на „Бандит“, 3 сборника от същата поредица, 6 броя от графичната самурайска история „Insomnium”, както и 1 сборник от нея, и други. Преди броени седмици излезе сборникът „TONY PATETO Igra4a Ot Selo Igrivo”, който съдържа всички илюстрации за Тони Патето, рисувани от Анани Борисов през последните 6 години. В творческите планове влиза и втора част на гангстерската сага „Бандит“. Цялата история до момента е събрана в над 500 страници в омнибуса „Бандит“, който е достъпен на Art of Anani Borisov заедно със специални подаръци, а скоро ще може да се закупи и от OZONE.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement