Connect with us

Култура

Разумът или чувствата са пътят към щастието: в ново издание четем първия роман на Джейн Остин

Avatar

Публикувано

на

Обичаната от поколения история за сестрите Дашуд и техните коренно различни философии за живота излиза в нов превод. 

След новото издание на култовия роман „Гордост и предразсъдъци“ издателство „Сиела“ продължава с преиздаването на творбите на диаманта в короната на английската литература – Джейн Остин.

В луксозно издание, с нов превод от Стоянка Сербезова-Леви и с колекционерската корица на Фиделия Косева в книжарниците вече може да откриете и „Разум и чувства“ – първия роман на писателката, превърнала се в незаобиколимо име в литературния канон.

Публикуван за пръв път анонимно от „една дама“, „Разум и чувства“ заслужено заема своето място в пантеона на най-великите книги на всички времена и изстрелва Джейн Остин до автор с иконичен статут, почитан и разпознаван и до днес с напредничавите си виждания и тънката критика на английското общество в края на XVIII век.

Мариан Дашуд винаги е използвала сърцето си като компас и когато то я отвежда към ослепителния, но крайно неподходящ Джон Уилъби, тя се влюбва до уши и пренебрегва предупрежденията на сестра си Елинор. Импулсивното ѝ поведение я превръща в обект на клюки и намеци, а последвалото разочарование я захвърля в дълбините на отчаянието.

Advertisement

Елинор Дашуд винаги е разчитала на хладнокръвната си преценка и острия си ум да я навигират из сложния лабиринт на обществените порядки. Често жертвайки своите собствени чувства, за да бъде гласът на разума в семейството, Елинор ясно осъзнава колко важно е за една жена през XVIII век да намери добра партия за женитба. И все пак дори тя не е имунизирана срещу разочарованията на сърцето.

Въоръжени с две коренно различни философии, двете сестри ще трябва да направят избор как да прекарат остатъка от живота си в свят, в който статусът и парите са неотлъчно свързани с любовта и брака.

Кое ще надделее при решението им? Разумът или чувствата? Може ли щастието и любовта да цъфтят някъде по границата между двете? Или трепетите на сърцата им ще увехнат, хванати в капана на общественото мнение.

Джейн Остин оставя читателите сами да преценят това, създавайки необикновена комедия на нравите, в която темите за любовта, брака и наложените социални норми оживяват с типичния английски хумор и стил, но и с ярък, смел и непреходен глас.

Наситена със страховете, надеждите и мечтите на своите многопластови персонажи, „Разум и чувства“ e дълбоко и лично преживяване, в което всеки читател ще (пре)открие частица от себе си.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement