Connect with us

Кино

Скандал, който свали правителство

Avatar

Публикувано

на

Epic Drama Trial of Christine Keeler Sophie Cookson ep 4ALT

снимка: ПР

Защо „Процесът срещу Кристин Кийлър“ все още е актуален

В началото на 1960-те вниманието на пресата във Великобритания е фокусирано върху „Аферата „Профумо“ – извънбрачната връзка на Министъра на войната, Джон Профумо, с начинаещ модел на име Кристин Кийлър, която е едва на 19 години. Фактът, че уважаван член на правителството е имал афера, обаче, е само върхът на айсберга.

Оказва се, че от компанията на Кристин са се възползвали и други високопоставени официални лица, като например Йевгени Иванов, военноморско аташе на Съветския Съюз в Лондон, който освен това работи и за съветското разузнаване. Скандалът избухва, когато Кийлър се оказва забъркана в опит за отвличане с престрелка. В крайна сметка, това не само срива кариерата на Профумо, но и сваля цялото консервативно правителство.

В хода на този заплетен случай, Кристин Кийлър действително се явява пред съда: тези дела и личната й драма са пресъздадени в „Процесът срещу Кристин Кийлър“ – минисериал в шест части на BBC, чийто първи епизод ще дебютира по Epic Drama – на 14 април, от 22:00 часа. 

Advertisement

Ето как е създадена и заснета тази престижна поредица. С актьорския състав и екипа търсим отговор на въпроса защо тази история продължава да изглежда актуална и днес.

Широкоизвестен случай в нова светлина

Още през 2017 г. BBC обявяват, че работят по продукция, която ще даде нов ъгъл към „Аферата Профумо“. Обръщат се към реномирания сценарист и автор Аманда Коу, която се свързва със заглавия като Shameless и Room at the Top. В хода на кариерата си, авторката е натрупала значителен опит в представянето на истории на различни социални прослойки през особен, специфичен поглед.

Да се пресъздаде Лондон от 1960-те е гигантска задача за екипа, твърде трудна и скъпа за изпълнение в столицата, затова те избират да преместят снимачния терен в югозападна Англия, най-вече в Бристол и Бат, където са заснети повечето съдебни сцени.  

Advertisement

Нечовешкият натиск върху едно 19-годишно момиче 

Това, което интригува Аманда Коу най-много, е възможността да представи как вероятно се е чувствало едно тогава 19-годишно момиче, внезапно озовало се във фокуса на внимание на пресата, правителствато и цялата общественост. Тя се опитва да намери истинския й глас и оригиналните записи на Кристин изключително помагат за това.

Макар че създателите на сериала не успяват да се свържат с Кийлър преди смъртта й през 2017 г., бившият модел знае за продукцията и моли да не бъде показвана като жертва, което те успяват да уважат. Безгрижието е част от характера на това момиче.

Същевременно създателите на сериала внимават също и да не представят Профумо като хлъзгав политик, опиянен от власт, а по-скоро като мъж, който не се интересува от последиците, който просто се опитва да живее за мига.

Да вдъхнеш живот на една стара снимка

Advertisement

В ролята на Кристин Кийлър е Софи Куксън – актриса, известна с филмите Kingsman и The Huntsman: Winter’s War. Тя е на повече години от Кристин навремето, но изпълнителният продуцент Кейт Тригс казва, че работата й по пресъздаване на главния персонаж е фантастична. Самата Кийлър винаги е изглеждала малко по-възрастна и софистицирана от годините си, което се оказва от голяма помощ.

Продуцентите са впечатлени как момичето от старите снимки се превръща в пълнокръвен човек чрез работата на Куксън. Атрисата успява да улови комплексността на Кийлър – нейната уязвимост, интелигентност, кураж, желанията й, младостта и красотата й.

Продукцията постига достоверност и по други начини, не само с външния вид и поведението на главната героиня. Според актрисата Софи Куксън, историята на Кристин Кийлър е релевантна и днес, в светлината на всички съдебни случаи, които изплуват и се оказва, че досега са били гледани само през мъжка призма.

На Кристин Кийлър не й е позволено да има собствен глас навремето, никога не й е дадена истинска възможност действително да разкаже своята страна на историята.

Тя е манипулирана, слагат думи в устата й. Сериалът, обаче, представя нейната перспектива и се фокусира именно върху нейното дело от цялата „Афера Профумо“, докато виждамe ограниченията и пречките, поставяни пред жените. Така най-сетне Кийлър действително получава шанс да разкаже своята истина.

Advertisement

Тази пленителна ТВ продукция показва най-вече една човешка драма; историята на младо момиче, принудено постоянно да търпи унижения, което обаче успява да се изправи отново и отново. Последната реплика на Кристин във филма е „Не искам да ме възприемат като жертва“. Според актрисата Софи Куксън светът е пълен с такива истории и затова „Процесът срещу Кристин Кийлър“ е така актуален и днес. По ТВ канал Epic Drama от 14 април.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, посветен на най-добрите драматични сериали в епоха от последните години. За всички оператори, които предлагат Epic Drama в мрежите си и пълна програма на ТВ канала посетете www.epicdrama.bg

Следете и www.Facebook.com/EpicDramaBG и www.Instagram.com/EpicDramaBulgaria

Continue Reading
Advertisement