Connect with us

Класическа

Виртуозният Давид Герие ще свири на два инструмента в един и същи концерт

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Tози петък, 11 март, Софийската филхармония, ще зарадва своята публика с един концерт под диригентството на Маестро Давид Хименес и със солист изключителният Давид Герие. Събитието ще се състои в зала „България” от 19 часа. В програмата ще чуем концерт за валдхорна и оркестър от Райнхолд Глиер и симфонията „Титан” от Густав Малер.

Давид Герие е едно от най-любопитните явления в музикалния свят. Първоначалната страст на музиканта е към тромпета. С блестящите си умения той печели много и престижни награди, посещава майсторския клас на Морис Андре и работи със световни диригенти и музиканти – сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Пиер Булез, Еманюел Паю, Емануел Кривин.

Със същия замах и талант Герие успява да стане водач на групата на валдхорните на Националната филхармония на Франция само 2 години след като започва да свири на валдхорна. Свири още на туба, тромбон, офиклейд и цигулка, заради което колегите му музиканти често го наричат „извънземен”.

Именно този изключителен талант с приковаващо сценично присъствие, виртуозност и дълбочина на интерпретацията ще видим на сцената на зала „България“ този петък. В първата част на вечерта ще чуем Герие като солист в Концерта за валдхорна на Глиер, а в другата като водач на тромпетите в симфония „Титан“ на Малер.

Advertisement

Диригент на този великолепен концерт ще бъде един от най-престижните и ценени оперни диригенти в цяла Европа – Маестро Давид Хименес, който познаваме от предишните му блестящи концерти със Софийската филхармония. Маестро Хименес е и любим диригент на Хосе Карерас, чиито концерти дирижира по цял свят.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

Повече за програмата:

Концертът за валдхорна на Райнхолд Глиер е много популярен и е задължителен елемент в много конкурси за валдхорнисти. Това се дължи на ведрото и жизнерадостно усещане, което лъха от него и на красивите музикални линии, които специфичният мек и топъл звук на валдхорната чертае и обогатява.

Симфония „Титан” на Малер ще ни посрещне с пробуждането на природата и началото на едно дълго пътешествие на човека към неговата съдба. Дългите мелодични линии, многобройните кулминации и скрити символи ще ни отведат в магичния свят на една от симфониите, променили историята на музиката.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement