Connect with us

Кино

Гледаме „Аполония, Аполония“ на 10 декември

Avatar

Публикувано

на

снимка: HBO / WBD

Премиерата на оригиналния HBO документален филм „Аполония, Аполония“, режисиран от Леа Глоб, е насрочена за неделя, 10 декември, в HBO Max. Филмът проследява живота на датско-френската художничка Аполония Сокол в продължение на 13 години, като улавя израстването ѝ като артист и нейната уникална личност. Документалният филм е интимен портрет, както на художничката, така и на приятелството между нея и режисьорката Леа Глоб.

Нашата HBO копродукция „Аполония, Аполония“, на режисьора Леа Глоб, изследва отблизо 13-годишния път на една талантлива художничка, хвърляйки светлина върху важността на насърчаването на равни условия и представяне за начинаещите творци, особено за жените, докато те се стремят да извоюват своето място в сферата на изкуството и да отпразнуват първите си успехи. Благодарение на нейната устойчивост и креативност, историята на нашата героиня се превръща в прочувствено отражение на трансформиращата сила на равните възможности в стремежа към високи художествени постижения.“ – коментира Ханка Кастелицова, вицепрезидент на HBO Max документални филми

Когато датската режисьорка Леа Глоб за първи път среща Аполония Сокол през 2009 г., тя изглежда води живот като от приказките. Талантливата Аполония е родена и буквално живее в сградата на ундърграунд театър в Париж, израснала е в артистична общност и води крайно бохемски живот. През 20-те си години тя учи в Beaux-Arts de Paris, една от най-престижните художествени академии в Европа. През годините Леа се връща към филма „Аполония, Аполония“, докато самата Аполония търси своето място в света на изкуството, борейки се с предизвикателствата и радостите на женствеността, отношенията с другите, собственото си тяло и творчески търсения.

Резултатът е завладяващ портрет на младата жена, която се опитва да навлезе в света на изкуството. Аполония е уверена в таланта си, но пътят ѝ невинаги е лесен за изминаване. Животът не е приказка и Аполония научава, че жените художници трябва да правят повече жертви и да преодоляват по-големи препятствия, отколкото техните колеги мъже. Това се отнася и за приятелката, с която живее дълго време, Оксана Шашко, една от основателките на феминистката инициативна група „Фемен“.

Advertisement

С течение на времето, когато между Аполония и Леа се заражда специална връзка, ставаме свидетели на ‘раждането’ на един филм и на издигането на една художничка. 13 години по-късно двете жени продължават да размишляват върху пътя си в този завладяващ филм за изкуството, любовта, майчинството, сексуалността, равенството и как да успееш в свят, доминиран от патриархат, капитализъм и войни, без да загубиш себе си.

Филмът „Аполония, Аполония“ вече е признат, като печели 13 фестивални награди, сред които главната награда на IDFA, където дебютира през ноември миналата година, награди на CPH:DOX в Копенхаген, на Международния филмов фестивал в Хонконг, и „Най-добър документален филм“ на София Филм Фест и др.

Документалният филм на HBO получи четири номинации за 39-ото издание на престижните документални награди IDA (12-15 декември). Заглавието се състезава за най-добър пълнометражен документален филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добър монтаж.

„Аполония, Аполония“ е копродукция на HBO Max и Danish Documentary Production. Леа Глоб е сценарист, режисьор и оператор. Продуцент на HBO Max: Изабела Лопух. Продуцент: Сидсел  Ловинг Сиерстед за Danish Documentary Production. Изпълнителни продуценти: Ева Мулвад, Микала Крог, Сигрид Дикиер и Перниле Роуз Грони. Изпълнителен продуцент HBO Max: Ханка Кастелицова. Копродукция на Малгожата Старон за Staron Films. Йонас Струк композира музиката.
С участието на: Аполония Сокол, Оксана Шашко, Александра Тлолка, Ерве Бройл и други.

Advertisement

Бележки до редакторите

Награди от фестивали:

1. IDFA (Best Film Award)
2. Göteborg FF (Best Nordic Documentary)
3. Hong Kong IFF (Firebird Award)
4. Nordisk Panorama (Best Nordic Documentary)
5. Cph:Dox (Politiken:Dox Award)
6. Docville (Special mention)
7. Millennium Docs Against Gravity (Grand Prix)
8. Millennium Docs Against Gravity (Chopin’s Nose Award)
9. One World Int. Human Rights Doc. FF (Best Film)
10. Sofia IFF (Grand Prix)
11. ArtDocFest (Grand Prix)
12. Bridge Film Festival (Golden Cocai)
13. MajorDocs Audience Award
14. Очакван: IDA Documentary Awards с 4 номинации с очаквано обявяване на 12.12