Connect with us

Култура

„Господин Нощ“ в Театър 199

Avatar

Публикувано

на

DSC07560

снимка: ПР

На 27-и и 28-и април от 19:30 часа на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде представена премиерата на „Господин Нощ“ от Яна Борисова.

Трудно е да се разказва история, която не се е случила. Имаше риск тази история да не се случи. И то поради каква причина! Яна Борисова беше забравила да остави данни за обратна връзка в документите си за участие във второто издание на конкурса на Театър 199 за съвременна камерна драматургия „Славка Славова“.

За щастие обаче, текстът бе толкова харесан, че бяха положени всички усилия да се издирят координатите на автора. И така историята се случи. Пиесата ѝ „Малка пиеса за детска стая“ спечели конкурса на театъра за българска драматургия през 2007 г. Не закъсняха и отличията – „Икар“ 2008 за драматургичен текст и „Аскеер“ 2008 за съвременна българска драматургия.

Но историята не завършва тук. За щастие тя продължава. През 2009 г. се случи „Приятнострашно“, а Яна Борисова получи „Икар“ 2010 и номинация „Аскеер“ 2010 за съвременна българска драматургия.

Advertisement

След време, ведно с „Хората от Оз“, се оформи триптих, а авторът му получи поредното отличие – „Икар“ 2014 за драматургичен текст и номинация „Аскеер“ 2014 за съвременна българска драматургия.

Архивът ни показва, че нейните текстове са играни около 400 пъти на нашата сцена, в турнета и фестивали у нас и в чужбина. А пиесите ѝ са превеждани и поставяни в Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия.

Яна Борисова е родена в София и завършва История на изкуството. Издадени са редица нейни книги – драматургия, публицистика, разкази, романи

Радваме се, че в нейната биография и Театър 199 „Валентин Стойчев“ заема важно място.

А днес се вълнуваме за новата си среща! Тази с „Господин Нощ“.

Advertisement