Connect with us

Джаз

Грегъри Портър с лайв бенд на живо в София

Avatar

Публикувано

на

ReelFeel празнува петата си годишнина със серия от събития, а началото ще даде не кой да е, а носителят на наградата „Грами“ за най-добър джаз албум Грегъри Портър.  На 18 октомври американският композитор и изпълнител ще излезе на сцената в зала 3 на НДК заедно със своя бенд, за да ни покаже защо американският джаз, соул и ритъм енд блус са по-живи от всякога.

Преди години спортна травма лишава Грегъри от футболна кариера, за да даде на света един от най-гениалните джаз музиканти. Грегъри Портът е един от онези артисти, които докосват с харизма и заразително творчество. Роден в щата Калифорния, той  израства с колекцията от госпел, соул и джаз плочи на своите родители. Музикалното си вдъхновение получава от изпълнители като Nat King Cole, Joe Williams, Donny Hathaway, както и от учителите си в църковния хор, където дълги години пее. Всичко това дава широко отражение върху стила и подхода на Грегъри, който с лекота прелива между джаз, соул, ритъм енд блус и госпел. Така той стига до световната джаз сцена и се превръща в безспорен любимец на музикалните критици и не само. Трите му солови албума – Water (2010), Be good (2012) и Liquid Spirit (2013) носят специфична елегантност, но и експлозивна енергия и заряд, а Грегъри с лекота трансформира най-силните емоции в музика, която докосва. Именно последният албум на вокалиста “Liquid Spirit”, издаден от Blue Note, беше удостоен с награда „Грами”за най-добър джаз албум на 2014-та, а сингъли като „The „In“ Crowd” и “1960 What?” носят духа и енергията на 60-те, но интерпретирани в съвремието ни днес. Редом до имена като Jose James, Robert Glasper, Michael Kiwanuka, Omar, Laura Myula, Gregory е част от ренесанса на класическия американски соул и джаз, получил нов живот и посока през последните няколко години.

Ако джазът носи магията на музиката, то Грегъри Портер носи магията на джаза. На 18 октомври, в зала 3 на НДК, американецът  ще завладее и българската публика с магнетично изпълнение и жива музика, която ще ни накара да усетим духа и енергията на истинския американски соул и джаз.

Continue Reading
Advertisement