Connect with us

Lifestyle

„Грийнпийс“ – България и Solar Academy ще подпомагат връзката между образованието и бизнеса във ВЕИ сектора

Avatar

Публикувано

на

Veselin Todorov Solar Academy

снимка: ПР

Двете организации ще работят съвместно в подобряването на връзката и сътрудничеството между образованието и бизнеса

„Грийнпийс“ – България и новосформираното сдружение „Соларна Академия България“ (Solar Academy) стартират съвместна инициатива, свързана с подобряването на връзката и сътрудничеството между образованието и бизнеса в сферата на ВЕИ сектора.

В първия етап от съвместната си работа, двете организации ще се фокусират в подкрепата на развитието и осигуряването на възможности за стаж и обучение на учениците от  специализираните ВЕИ паралелки в средното образование в цялата страна, като бъдещите планове са да се подкрепят и университетите.

„Проведохме разговори с директори и учители от различни градове в България, където има ВЕИ паралелки, част от които са в дуална форма на обучение. Те срещат затруднения при осигуряването на производствената практика и стажа на учениците. Липсват им контакти с представители на бизнеса, нямат и изградена стратегия за развитие и осъвременяване на учебните си програми“, коментира Балин Балинов – координатор на кампания „Енергийни решения“ на „Грийнпийс“ – България.

Advertisement

„Бизнесът в сферата на ВЕИ се нуждае от кадри, предвид засиления интерес към сектора. Срещаме затруднения, защото няма възможности за качествено обучение, именно това е и причината да създадем Solar Academy като организация. Компаниите в сектора имат интерес да развиват млади кадри, защото увеличаването на работата е тенденция, която ще е все по-актуална в бъдеще, а човешкият фактор при нас е изключително важен“, коментира инж. Веселин Тодоров – основател и председател на Solar Academy и собственик на бизнес в сферата на ВЕИ.

През юни „Грийнпийс“ – България и Solar Academy ще организират хибридно събитие в София, по време на което ще съберат представители на бизнеса и образованието. Целта на срещата ще бъде опознаване на нуждите и възможностите на двете страни, дискусии, създаване на потенциални партньорства и формиране на работни групи, които да подпомагат развитието на образованието в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Continue Reading
Advertisement