Connect with us

Култура

Гьоте-институт България представя премиерния концерт PRESENT PAST

Avatar

Публикувано

на

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика. 

Минало и настояще се преплитат във финалния за тази година проект на Гьоте-институт България – PRESENT PAST. Събитието ще представи две музикални произведения на композиторите Петър Керкелов (България) и Чико Мело (Бразилия/Германия), които заедно с гост-солистката Виктория Витренко (Украйна/Германия) и Академичния фолклорен хор към Национална музикална академия ще представят среща между мимезиса и деконструкцията на (не)познатата фолклорна традиция.

Заповядайте на 14-и декември, четвъртък, от 20:00 часа в сградата на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ за премиерата на:

PRESENT PAST

SONGS OF THE PRIMITIVE I

Advertisement

Композитор: Петър Керкелов (България)

Участват: Виктория Витренко (сопрано), Академичен фолклорен хор към НМА с ръководител Ваня Монева

 EQUI-VOCATIONS

Композитор: Чико Мело (Бразилия/Германия)

Участват: Виктория Витренко (сопрано и пиано), Академичен фолклорен хор към НМА с диригент Ваня Монева, Гергана Димитрова (народна певица), Алекандра Страшимирова (акордеон), Божидар Христов (гъдулка), Изабел Сокол-Оксман (гъдулка).

Advertisement

Проектът PRESENT PAST започна в началото на 2022 година като част от инициатива на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, свързана с богатото културно наследство в региона. Заради огромното музикално многообразие, което притежава България, решихме нашият местен проект да бъде посветен именно на музиката. Така се роди идеята да възложим създаването на две нови произведения на двама композитори – различни в своите произход, социализация, поколение, образование и музикални интереси, които да дадат различен живот на теренните записи от Музикалнофолклорния архив към Института за изследване на изкуствата в БАН чрез своите творчески търсения.

Проектът надскочи обикновеното сътрудничество между двамата композитори, обединени от един солист, и се превърна в музикален обмен между всички замесени. От една страна Петър Керкелов и неговият двупосочен артистичен поглед като композитор с интереси в съвременните музикални форми и използването на нови технологии и етномузиколог. От друга страна e Чико Мело, който намери своя път в областта на българската музика посредством различни консултации, но в същото време добави опита си от работата с друга фолклорна музика и от културното наследство на родната си Бразилия.

По този начин ще ви представим два изключителни композиторски ракурса върху една тема. Посоката на концерта се обединява от намерението на Петър Керкелов за създаване на собствена „фолклорна“ музика, основана на едновременната му връзка и откъсване от българската традиционна музика към мултикултурния подход на Чико Мело, чийто външен поглед ще има за цел да поднесе музика, която обединява целия свят.

Съвместното изпълнение на 14-и декември ще бъде крайна точка на този дълъг и сложен процес, който започна от желанието да експериментираме и общуваме посредством универсалния и обединяващ език на музиката.

Концертът ще бъде предшестван и от поредица майсторски класове на гостите ни от Германия – сопраното Виктория Витренко и композиторът Чико Мело. В началото на ноември 2023-та година Виктория Витренко изнесе две онлайн лекции в рамките на проекта, посветени на класическия музикален авангард и разширените вокални техники. Сесиите имаха за цел да вдъхновят и подготвят участниците за практическия майсторски клас на 11 и 12 декември в София, насочен към музиканти, които желаят да изучават и практикуват вокална музика от XX и XXI век.

Advertisement

PRESENT PAST

Концерт

Премиера: 14 декември, 

четвъртък, 20:00 часа

Национална музикална академия

Advertisement

„Проф. Панчо Владигеров“,

бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 94,

София 1505

Continue Reading
Advertisement