Connect with us

Култура

Данте отново ни повежда през деветте кръга на своя „Ад“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Издание с меки корици попълва поредицата на „Кръг“ със световни литературни шедьоври

Едно от най-търсените луксозни издания на „Кръг“ за отминалата 2021-ва – „Ад“ от Данте Алигиери, получава нов облик в по-практичен формат с меки корици и по-достъпна цена. Това е и следващото заглавие в поредицата на издателството „Световни литературни шедьоври“ с оформление на художника Виктор Паунов. 

В новото издание, което може да откриете по книжарниците от 31 януари, е запазен преводът на големия поет и писател Константин Величков от 1906 година, за който получава благодарности от краля на Италия. Редактор на изданието тогава е самият Иван Вазов, а произведението е публикувано за първи път в известното списание за култура и изкуство „Художник“, което по онова време е на нивото на значимите световни културни издания.

„Божествена комедия“ от Данте Алигиери е едно от най-важните произведения в световната литература и неслучайно се изучава в училище като пример за безценно културно наследство, но и като знак за непреходната стойност на лириката. Над поемата си италианският поет работи дванайсет години и я завършва точно година преди своята кончина. Разделена е на три части: „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“, като най-популярна е първата. В нея Данте описва собственото си пътуване през деветте кръга на пъкъла. В това опасно и мрачно странстване той е воден от свой предшественик – древноримския поет Вергилий, написал „Енеида“ (също част от поредицата „Световни литературни шедьоври“ на „Кръг“).

Advertisement

Новото издание на „Ад“ е подходящо допълнение към семейната библиотека, но и добър подарък за учениците, на които предстои да се запознаят с този ключов текст от световната литература.

Continue Reading
Advertisement