Connect with us

Култура

Как да не станеш враг на собственото си дете

Avatar

Публикувано

на

ОТ 23 февруари четем „Как да не станеш враг на собственото си дете” от Андрей Максимов, уникална книга в помощ на родителите и техните деца, която защитава тезите си с вълнуващи примери и притчи.

Заглавието „Как да не станеш враг на собственото си дете” (превод: Надежда Делева, изд. Колибри) звучи абсурдно – та кой родител иска да е враг на децата си? Но на практика се получава точно така, уверява ни авторът и деликатно ни конфронтира с най-разпространените проблеми на възпитанието. Според него родителите грешат, когато не се опитват да си представят света от позицията на своето дете – с неговите лични проблеми, характер, отношение към живота. В първата част авторът търси корените на пренебрежителното и високомерно отношение на възрастните към подрастващото поколение. Втората част разглежда множество ситуации, в които детето попада, свързани с поведението му в училище и с изграждането на отношение към труда, парите, изкуството, приятелството, любовта.

Роден през 1959 г., Андрей Максимов е известен руски писател, драматург, публицист и телевизионен водещ – харизматична личност с разностранни творчески изяви. Автор е на девет белетристични книги, на сборници с пиеси и сценарии, на редица книги по психология на общуването, между които „Многослов”, „Как да не станеш враг на собственото си дете”, „Родителите като врагове” и др. Що се отнася до настоящото издание, Максимов ни убеждава, че не е избрал подзаглавието „Книга за родители и деца, които искат да бъдат заедно“ само заради ефекта: „Бих искал тази книга да бъде интересна и на децата, и на възрастните. Сигурен съм, че на децата им е страшно любопитно какви съвети се дават за тяхното възпитание.”

Continue Reading
Advertisement