Connect with us

Култура

Конкурс представя визията на младите за по-хармонична и функционална градска среда

Avatar

Публикувано

на

снимка: Мария Бадева, University College London

„Фасади, цветове, хармония“ е част от инициативата „Академия ГРАДЪТ“, която ще бъде представена на 20 юли

 Конкурсът „Фасади, цветове, хармония“ е насочен към български студенти и млади професионалисти от университети у нас и в чужбина. Той е част от инициативата „Академия ГРАДЪТ“, която се провежда под егидата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и събира идеите на талантливи студенти и млади професионалисти в областта на архитектурата и техническите науки.

Академия ГРАДЪТ“ вярва, че като активни жители на българските градове, всички ние имаме право да изискваме по-красива, хармонична и лесна за обитаване градска среда. Затова заедно с „Баумит България“ организирахме конкурса „Фасади, цветове, хармония“, в който български студенти и млади работещи архитекти и урбанисти показват проекти за фасадни решения в обществено значими зони.“, споделят организаторите на инициативата.

Членовете на професионалното жури, което ще оценява проектите на младите ентусиасти, са главният архитект на София Здравко Здравков, Николай Бъчваров – управител, „Баумит България“ ЕООД, арх. Борислав Игнатов – председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ), арх. Николай Баровски – зам.-председател на КАБ, председателят на Съюза на архитектите в България – арх. Георги Бакалов, арх. Анна Цукева – консултант на „Баумит България“ ЕООД, заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков и Венета Кръстева –  управител на „Градът Медиа Груп“.

[/media-credit] Симона Хаджиева, Иванка Тодорова, УАСГ

Във „Фасади, цветове, хармония“ участват 27 проекта на български студенти и млади архитекти, инженери и урбанисти от 7 университета в България, Великобритания и САЩ. Акцент в конкурса са цветови фасадни решения на сгради, намиращи се в различни градски зони – пешеходни, нови зони около паркове, силно урбанизирани зони с новоизградени сгради, базирани на заданието и добрите практики в глобален мащаб и използване на иновативни и практически осъществими решения.

Всички проекти, участващи в конкурса, ще бъдат показани в рамките на специалната изложба „Академия ГРАДЪТ“ 2016 на 20 юли в Sofia Event Center, от 10 до 19 ч. Специален гост на събитието ще бъде патронът на инициативата министър Лиляна Павлова.

Continue Reading
Advertisement