Connect with us

Класическа

МАГИЧЕСКА МУЗИКА ОТ ЛЮБИМЕЦА НА БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО СЪР ДЖОН ТАВЪНЪР ДНЕС В ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ НА ВАРНА

Avatar

Публикувано

на

Английският композитор сър Джон Тавънър /1944 – 2013/ е сред най-интересните съвременни творци. Той по магически начин улавя и вгражда в своето творчество музикалните традиции на Запада и Изтока, влиянието на религиите, житейската философия. Специалистите го посочват като един от най-ярките съвременни композитори на църковна музика. Той е автор на множество песни, хорови и оркестрови произведения. Звездата му изгрява през 1968 г. с „Бийтълс“. Сред известните му творби са „Китът“, „Защитният воал“, „Булото на храма“, „Икона на Рождество“. Британският престолонаследник принц Чарлз му поръчва да напише композицията „Елизабет, изпълнена с милост“ в памет на кралицата-майка. Сър Джон Тавънър е автор и на прочутата „Song for Athene“, която е преработена като „Песни за ангелите“ и изпълнявана на погребението на принцеса Даяна.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“635″]unnamed (5)[/media-credit]

Публиката на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“ ще има уникалната възможност да се докосне до малко познатия у нас магически музикален свят на британския аристократ чрез неговия цикъл „Песни по поеми на Шуон”, създаден през 2003 г. за сопран, 4 тибетски ритуални купи, струнен квартет и пиано.

Фритьоф Шуон /1907 – 1998/ е метафизик, философ, специалист в областта на сравнителната религия, изследовател на традиционните изкуства и цивилизации, художник и поет. Между Шуон и сър Джон Тавънър очевидно съществува дълбока духовна връзка и знак на взаимна почит става песенния му цикъл, посветен на вдовицата на Шуон – Катрин, който ще прозвучи за първи път във Варна.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]unnamed (6)[/media-credit]

Концертът, включен в модула „Симфонична и камерна музика“, е на 21 юни от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Песните по поеми на Шуон ще представят Цветана Бандаловска – сопран, Захари Мечков – пиано, струнен квартет „Софийски солисти” и Маркар Мардиросян – тибетски ритуални купи.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]unnamed (7)[/media-credit]

Различно, но също много емоционално, се очаква да бъде преживяването с изкуството на „класиците“ от клавирното трио „Брамс“ от Русия. Гастролът им на фестивалната сцена е включен в цикъла „Симфонична и камерна музика“ и ще е на 23 юни от 19 ч. отново в Градската художествена галерия. И тримата изпълнители от състава – Наталия Рубинщайн – пиано, Николай Саченко – цигулка, и Кирил Родин – виолончело, са виртуози на своите инструменти, лауреати на престижни международни конкурси, развиващи активна концертна дейност по света. Основател на трио „Брамс“ е Наталия Рубинщайн. За българската публика те са подготвили класическа програма – Трио в ми бемол мажор оп. 100 от Франц Шуберт и Трио в ла минор оп. 50 – „В памет на един велик артист”, от Пьотр Илич Чайковски. „Великият артист“, на когото Чайковски посвещава своето произведение, е руският пианист и композитор Николай Рубинщайн. Той е сред най-близките и дългогодишни приятели на Чайковски. Умира на 23 март 1881 г. и още същата година Чайковски започва композирането на клавирното трио.

Advertisement

Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са от 5 лв. с ВИП билети от 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лв.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте – институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „М Тел“, „Фрапорт“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, минерална вода „Бачково“, ресторант „Бодега“, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна и БНР, Радио Варна и Moreto.net.

 

Още за програмата на фестивала:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=43

Advertisement
Continue Reading
Advertisement