Connect with us

Класическа

Музиката на Шостакович към филма „Стършел“ оживява в Софийска филхармония

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Зашеметяващият цигулар Филип Квинт ще изпълни и изключителния Концерт на Корнголд на 10 май под диригентството на Найден Тодоров

На 10 май в зала „България“ ще се състои едно незабравимо събитие с участието на зашеметяващия цигулар Филип Квинт – едно име, което изпълва докрай концертните зали по света.  Той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър на Ерих Корнголд, една творба, за записа на която Квинт е номиниран за награда „Грами“. В концерта ще прозвучи също и сюита с невероятната музика към филма „Стършел“ на Дмитрий Шостакович.

10 MAY VisualРоден в Санкт-Петербург, Филип Квинт учи в московското специално музикално училище за даровити деца при феноменалния цигулар Андрей Корсаков и прави дебюта си с оркестър на 9 години с Концерт № 2 от Виенявски. След като се премества в САЩ, учи в „Джулиард“, където получава бакалавърска и магистърска степен. Оттам нататък следват шеметни висоти, неутолима жажда за нови предизвикателства, за навлизане в различни жанрове, за търсене на дълбочина дори в познати произведения. Американски композитори посвещават на него новите си произведения, валят номинации и награди при всеки негов нов проект. Филип Квинт е първият класически музикант с главна роля в значителен независим филм (Downtown Express), показан през 2010 г.  Към всичко това можем да добавим и факта, че той създава камерни състави от различни жанрове – танго, джаз и пр. с впечатляващ успех. Филип Квинт свири на величествения „Зенхаузер“ от 1738 г. на Джузепе Гуарнери „Дел Джезý“, предоставен от Обществото „Страдивари“. Именно този виртуозен музикант ще имаме щастието да чуем на 10 май.

В концерта под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучи и сюита с великолепната музика на Шостакович към филма „Стършел“, която е изпълнена с мелодични шедьоври и незабравими музикални линии. .

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията

Advertisement
Continue Reading
Advertisement