Connect with us

Класическа

Софийска филхармония с вдъхновяваща пролетна програма

Avatar

Публикувано

на

С богат и наситен избор от разнообразни концерти ще разполага публиката на Софийска филхармония през настоящия пролетен сезон. До края на месец юни у нас се очакват някои от най-добрите световни солисти, които ще пренесат магията на музиката в зала „България“.

В оставащите дни на месец април предстои един впечатляващ концерт от цикъла „Сцени и маски“ с участието на Светлин Русев (солист и диригент), Йоръм Сон (пиано), Франсоа Салк (виолончело). На 21 април те ще изпълнят произведения на Моцарт, Менделсон и Шуберт, отдавна неизпълнявани на българска сцена. Броени дни след това, на 28 април, ще се състои Великденският концерт с диригент Урош Лайовиц, който ще дирижира една от най-гениалните версии на темата за оплакващата Божия майка в световната музикална литература – STABAT MATER на Антонин Дворжак.

Месец май ще започне с изключителния цигулар Филип Квинт, който на 10 май ще изпълни Концертът за цигулка на Корнголд, за записа на който е номиниран за престижната награда „Грами“. На същия концерт ще прозвучи и сюита с музика из филма „Стършел“ на Дмитрий Шостакович. Диригент ще е Мартин Пантелеев. На 12 май ще чуем красивата композиция на Сергей Рахманинов „Литургия на Св. Йоан Златоуст“, оп.31 в изпълнение на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров. 19 май ще ни зарадва с феноменалните баща и син Жан-Жак и Александър Канторови, които ще представят един стилен и изящен френски концерт. 22 май идва с блестящия Венециански карнавал с музика от Антонио Вивалди и Клаудио Монтеверди. Следва празничен концерт по случай 24 май под диригенството на големия австрийски диригент Йоханес Вилднер, диригент на Виенската Щатсопера. На 23 май зала „България“ ще бъде оживена от произведенията на М. Големинов, Б. Сметана, А. Дворжак, П.И. Чайковски, К. Шимановски, М. Глинка, П. Владигеров.

Юни месец носи палитра от чувства и усещания с френски привкус с великолепния солист Никола Балдеру, който на 2 юни ще покаже кое превръща френската музика в толкова желана по световните сцени. Вечерта на 9 юни ще бъде незабравима, ще я прекараме в компанията на виртуозен пианист, Антоан дьо Гроле, и един изключително

ерудиран и задълбочен диригент, Драгомир Йосифов. Те ще представят някои от най-интересните и не толкова често изпълнявани творби на Брамс и Бетовен. 12 юни ще ни пренесе в приказни времена с един концерт от поредицата „Шекспир в музиката“, с която честваме 400 години от смъртта на гениалния творец. На 15 юни ще се потопим в един концерт, събрал целия спектър на красотата на цигулковото творчество на Чайковски в изпълнение на Светлин Русев (цигулка) и диригент Хория Андрееску. На 19 юни огненият Хория Андрееску и впечатляващият Стефан Тарара ще ни поднесат колоритна, емоционална програма с майсторски творби. Няколко дни след това сцената на зала „България“ ще бъде заслепена от таланта на Мария Принц (пиано) и Матиас Гьорне (баритон), които ще представят Хубавата Магелона. На следващия ден, 22 юни, ще се срещнем с диригента Давид Хименес, Валери Турманов (баритон) и Гладис Роси (сопран) с програма с дъх на лято и испански страсти. Месецът ще завърши на 30 юни с един концерт на Цветан Недялков (китара), Иван Керековски (пиано) и диригента Константин Илиевски, които ще ни завладеят с магията на испанската музика.

Advertisement

Билети за всички събития от програмата могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Continue Reading
Advertisement