Connect with us

Култура

Сър Алекс Фъргюсън разкрива 4-те основни качества на успешния лидер

Avatar

Публикувано

на

Един от най-успешните мениджъри в света – сър Алекс Фъргюсън, разкрива четирите ключови умения, необходими на всеки истински успешен лидер, в новата си книга „Лидерът” (ИК „Сиела”). Примерите и историите в изданието неминуемо са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градим  бизнес, преподаваме в клас или просто работим в екип.

В 38-годишната си кариера като мениджър в различни футболни отбори сър Алекс Фъргюсън е спечелил зашеметяващите 49 трофея и е доказал многократно, че знае как се постига успех, дори когато шансът не е на негова страна. В новата си книга „Лидерът” бившият мениджър на ФК Манчестър Юнайтед разкрива какво се изисква, за да ръководиш правилно един екип и да затвърждаваш успехите му непрестанно. Освен че е доказал многократно уменията си, управлявайки успешно няколко футболни клуба, шотландецът демонстрира завидни умения и в управлението на цял световен бранд, какъвто днес е Манчестър Юнайтед.

В „Лидерът” са изброени ключовите умения, които бившият мениджър на „червените дяволи” цени най-много – дисциплината, контролът, отборната игра и мотивацията. Също така са засегнати и други, които на пръв поглед не изпъкват, но са важни за успеха – делегирането, анализът на информацията и справянето с провалите.

Идеята за изданието идва от Майкъл Мориц – дългогодишен приятел на Фъргюсън и председател на частната инвестиционна фирма „Секвоя капитал”, която е известна най-вече с помощта си за оформянето и организирането на разпознаваемите по целия свят брандове Apple, Google, YouTube, WhatsApp, PayPal, Airbnb и др. Мориц се възхищавал на факта, че Манчестър Юнайтед успява да държи непрестанно топ ниво през последните десетилетия и предложил на шотландеца сътрудничество за книга.

Лидерът” е втората книга на Фъргюсън, която излиза на български език след „Алекс Фъргюсън: Моята автобиография”. Примерите и историите в новата книга неминуемо са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градим бизнес или просто работим в екип.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement