Connect with us

Класическа

Фестивалът 180° преобразява София през август

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Творци от 10 държави ще се включат във второто издание на фестивала за експериментална музика, танц, театър, дизайн и изобразително изкуство

За втора поредна година културният живот на София през август ще се преобърне на 180° с фестивала за съвременно изкуство “180 градуса”. Събитието тази година събира артисти от 10 националности, които ще представят на софийската публика серия от иновативни проекти в областта на музиката, танца, театъра, дизайна и изобразителното изкуство. Основна цел на проекта е да провокира интереса към ново и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Четиридневният фестивал ще се проведе между 10-ти и 13-ти август на четири основни локации в града – Фабрика 126, Склада, Църква д-р Лонг, Студио 5, като в допълнение към официалната програма са включени още редица съпътстващи събития. Инициатори и артистични директори на събитието са музикантите Александър Хаджиев и Елица Богданова.

“В момента в България няма изявена сцена за съвременна класическа музика, както и за някои от по-иновативните изкуства като музикален театър и пърформънс, към които публиката по света проявява огромен интерес. Нашето желание е да създадем диалог между българските и чуждестрани артисти, както и да представим на българската публика едно ново изживяване.”, споделя Александър Хаджиев, артистичен директор на 180° и е част от “семейството” на “Ансамбъл Модерн”, един от най-известните състави в света на съвременната класическа музика.

В първия ден на фестивала (10 август, 19:00 ч) столичната публика ще има възможност да се пренесе в очарованието на 20-те години на ХХ век чрез тематичното събитие “Années folles” в Студио 5. За автентичната атмосфера на времето ще допринесе музиката на Кърт Вайл, Жан Франсе, Бохуслав Мартину, Чик Кърия, която ще бъде изпълнена от 12 артисти, а гостите са провокирани да се включат с тематичен дрескод в стил 20-те.

Advertisement

На следващия ден, 11 август, основната програма на 180° ще провокира софийската публика да разгледа през различни призми мъжкия и женския глас чрез проекта VOX (19:30 ч., Църква д-р Лонг). В разнообразие от вокални камерни произведения, музикантите ще представят инструменти от различни епохи и ще обърнат внимание на това как техните тембри контрастират, допълват или се доближават до човешкия глас. В събитието ще се включи музика от Добринка Табакова, Бенджамин Бритън, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, а преди концерта в разговор на сцената с журналиста от БНР Лили Големинова, публиката ще може да научи повече за музиката и концепцията на експерименталния проект.

Акцент в програмата на 12 август на 180° ще бъде своеобразна музикална битка, която на пръв поглед ще противопостави съвременната и античната музика, но всъщност ще разкрие тяхната неразривна връзка. Проектът „Шахмат“ (19:30 ч., Фабрика 126) ще пресъздаде на сцената на Фабрика 126 пространствена игра, в която два ансамбъла (античен и съвременен) ще се борят за ,,надмощие над публиката”. Публиката ще може да чуе новите произведения на актуалните съвременни композитори Никлас Зайдъл и Беноа Моро и композиции от Паул Фрик, Ма-Куа Лин, Майкъл Гордън. Но заедно с тях музикантите ще включат и барокови творби от Бибер, Пандолфи, Бах и Телеман.

Последният ден на фестивала, 13 август, ще отбележи 90-годишнината от рождението на Лучано Берио (1925–2003), един от най-емблематичните композитори на съвременна музика от миналият век. Изпълнения на някои от най-популярните му солови и камерни произведения ще могат да бъдат чути от 18:00 ч във Фабрика 126, в изпълнение на обой, тромпет, виола, ударни инструменти и звуков дизайн.

Веднага след това от 19:00 ч. отново във Фабрика 126 публиката ще има възможност да се срещне за първи път и с постановката хибрид между музикален и танц театър “8 Reflections on a Party that Actually Never Took Place, Though I Remember It Quite Well”/„8 Спомена за едно парти, което така и не се случи, въпреки че си го спомням доста добре”. Проектът е дело на съвместната работа на театралните режисьори Маркус Теш, Артур Романовски и Анне Малов, хореографа и танцьора, Сара Бицока и четиримата музиканти. В проекта музиката излиза от границите на оркестрината, певците експериментират с различни шумове и звуци, често свирейки на инструменти, докато пеят.

В съпътстващата програма на фестивала, която стартира още на 9 август, са включени още изложба на полско плакатно изкуство, презентации на афро-американска музика и швейцарска съвременна музика, както и уъркшопи за съвременна музика и антична музика. Фестивалът ще излезе и извън рамките на столицата с гостуване в Дупница с инициативата “180° на път”.

Advertisement

Фестивалът “180°” се организира в партньорство с Гьоте Институт, Fondation Henneberger-Mercier, Hessische Theaterakademie, Pro Helvetia, Swiss-Bulgarian Association for Culture, Schweizerische Interpretenstiftung SIS, Auswärtiges Amt, танцово училище Derida Dance Centre, Музикално училище MODO и под патронажа на д-р Рачо Рибаров, почетен консул на република Литва в България. Медийни партньори на проекта са Дарик Радио и peika.bg

Повече информация за фестивала, пълната програма и участниците може да намерите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата – https://www.facebook.com/musicon180degrees

Continue Reading
Advertisement