Connect with us

Lifestyle

ЧИСТАТА КОЛЕДА – традиционната коледна акция за почистване на Черноморието

Avatar

Публикувано

на

WIND2WIN и LessPlastic Bulgaria канят всички любители на природата да се включат в акцията по почистване на 26 декември от 10:00 часа на плаж Аркутино или да вземат участие със снимка или видео от предпочитана друга природна локация. 

Традиционната доброволческа акция „Чистата Коледа“ ще обедини усилията на малки и големи от цялата страна за шеста поредна година. Почистването ще се проведе на живописния плаж Аркутино между градовете Созопол и Приморско на  26 декември от 10:00 часа с обичайния задължителен коледен дрескод – коледен пуловер, шапка, еленски рога, костюм на дядо Коледа или друг любим празничен герой.

Тази година организаторите са решили да дадат и допълнителна възможност на всички желаещи, които не могат да присъстват на посочената морска локация,  да се включат като изберат друго замърсено място сред природата, почистят и споделят снимка или видео с общността в събитието Чистата Коледа 2023  до 6 януари.  Всеки качил снимка или видео участва в томбола с награди.

Тази година “Чистата Коледа” подкрепя действията за незабавно въвеждане на  депозитна система в България и цели да привлече внимание върху ниските нива на рециклиране. До 2029 година 90% от пластмасовите бутилки, пуснати на пазара, трябва да бъдат рециклирани. Към това,  до 2025 година всяка пластмасова бутилка трябва да съдържа и минимум 25% рециклирана пластмаса.

Обхватът на депозитните системи в Европа нараства и това се дължи до голяма степен на новите мерки по  Директива (EC) 2019/904 за редуциране на пластмасовите отпадъци, които трябва да бъдат въведени във всички държави членки на ЕС.

Advertisement

Депозитната система допринася за намаляване на общото количество отпадъци, позволява събирането и обработката на чист материал, намалява  обема на битовия отпадък, който бива депониран или изгарян и  увеличава  нивата на събиране и рециклиране. 

“От 10-те европейски държави с най-високи нива на събираемост на полиетилен терефталат (PET) към 2020 г., девет имат въведена депозитна система. Първенци са Дания и Германия съответно с 96 и 95%  събираемост от пуснатите на пазара бутилки от PET.  България е в дъното на класацията с 22% и има ясна нужда от конкретни и бързи действия в тази област, за да можем да постигнем зададените норми на ЕС към 2029 година. “  споделя Никола Бобчев от LessPlastic Bulgaria.

Пластмасовите бутилки са едни от най-често срещаните видове отпадъци по плажовете в България. Количеството отпадък варира според сезона и метеорологичните условия. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. 

Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци.  През последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100м от плажната ивица. 

Отпадъците мигрират между брега и морето според силното вълнение и метеорологичните условия. След голямото количество валежи и наводненията на 6 и 7 септември 2023 г. в морето попаднаха и множество отпадъци от бита. Количеството отпадъци на 13.09.2023 варира между 150 – 1700 отпадъка за кв. метър и е над два пъти повече от средното за периода 2021 – 2023.

Advertisement

“Почистващи акции като „Чистата Коледа“ имат не са само санитарен характер, но и  важна комуникационна мисия. Един такъв малък жест към природата по Коледа, носи със себе си много удовлетворение, изгражда чувство за общност, кара хората да обърнат внимание на сериозни проблем през призмата на хумора, обединява организации, институции и доброволчески инициативи ” споделя  Илияна Стоилова от  WIND2WIN.

“Чрез тези малки, но редовни стъпки можем да допринесем за положителната промяна на средата в която живеем, да засилим чувството за принадлежност към месните общности и отговорността към чистотата на природата, която ни заобикаля” допълва Никола Бобчев от LessPlastic Bulgaria.

Към момента в коледните почиствания са взели участие 226-ма малки и големи коледни доброволци и 13 домашни любимци. Общото количество събран отпадък от 2018 година насам е над 2600 килограма. Инициативата разпространява коледния дух, усмивката, доброто настроение, подпомага храносмилането по празниците и ежегодно застава зад определена кауза.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement