Connect with us

Кино

„Уроците на Блага“ с престижна номинация в САЩ

Avatar

Публикувано

на

снимка: Светослав Стоянов

Новият филм на Стефан Командарев ще се бори за „The 28th Satellite™ Awards“

Броени дни преди обявяване на късия списък за наградите „Оскар“, бяха обявени номинациите за Наградите „Сателит“. Това са ежегодни награди на „Академията на международната преса“. Наградите се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

„Уроците на Блага“ попада в престижната номинация за международен филм, в която категория са номинирани само 7 филма. Останалите 6 претендента са едни от най-добрите филми на годината – “Fallen leaves” (Финландия), „Anatomy of a Fall” (Франция), „lo Capitano“ (Италия), „Society of the Snow“ (Испания), „The Teacher’s Lounge“ (Германия) и „The Zone of Interest“ (Великобритания).

„Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, споделя Стефан Командарев.

Advertisement

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро е в най-различната роля в своята кариера до момента.

Филмът, определен от световния дистрибутор като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, МДМ – Германия, Евроимаж, Програма „Творческа Европа“ – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР. 

Кампанията на „Уроците на Блага“ за THE 96TH ACADEMY AWARDS – BEST INTERNATIONAL FEATURE FILM се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, ИА „НФЦ“, Национален фонд „Култура“, KIA България и Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement