Connect with us

Музика

Великият тенор Хосе Карерас с грандиозен концерт в София на 11 май 2019

Avatar

Публикувано

на

jose vertical

Великият испански тенор Хосе Карерас ще изнесе грандиозен концерт на 11 май (събота) в зала Арена Армеец в София. В бляскавото шоу, в което участие ще вземат над 120 човека, ще бъдат представени всички велики и обичани изпълнения на легендарния изпълнител, превърнали се в емблеми на няколко поколения.

Диригент на бенефисния концерт на Хосе Карерас ще бъде големият испански диригент, уважаван по цял свят, Давид Хименес.

Вълнуващият спектакъл на един от най-популярните оперни певци на нашето време и близък приятел на футболната звезда Христо Стоичков, е наистина ексклузивен, тъй като с него Карерас, който може да се похвали с изключително дълголетна и плодотворна сценична кариера, ще бъде последният за него не само в България, а също така за всички балкански държави. Събитието, чийто организатор е АРТ БГ, се очертава като наистина паметно, тъй като е едно от малкото концертни изяви на единия от „Тримата тенори“,  разредил до максимум участията си на голяма сцена.

Музикалното наследство на Жозèп Карерас и Кол (на каталонски Josep Carreras i Coll), прочут по света като Хосè Карèрас, наистина не би могло да се измери като ценност.
Един от Тримата тенори (заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго), известен с Пучиниевите и Вердиевите си партии, Карерас оставя ярка следа в света на класическата музика и не само.

Първото публично изпълнение на Карерас, „La donna è mobile“ той прави едва осемгодишен. На 11 вече се изявява в реномирания барселонски театър „Лисеу“, в опери на Мануел де Фая и Пучини. Учи в консерваторията в родния си град и през 1970 г. дебютира в централни роли в „Набуко“ (Верди) и „Норма“ (Белини). В „Норма“ привлича вниманието на изпълнителката на главната роля, сопраното, вече покойната, Монсерат Кабайе, която го кани да пеят заедно в „Лукреция Борджия“ на Доницети – това е първият голям успех на Карерас.

Advertisement

През 1972 г. дебютира в САЩ в ролята на Пинкертън от „Мадам Бътерфлай“, през 1973 г. – в Лондон, през 1974 г. – във Виена. На 28 години в репертоара му вече има 24 различни заглавия.
През 1992 г. пее на Олимпиадата в Барселона, на мястото на Фреди Меркюри, отишъл си от този свят година по-рано.
Хосе Карерас е носител на много отличия за своето творчество – сред тях: Златен медал на каталунското правителство (1988), „Принц на Астурия“ (1991) и други. На 22 септември 2006 г. открива във Фуенлабрада театър, който носи неговото име.

Изпълнява главната роля в едноименния филм за живота на оперния певец Хулиан Галяре.

Билети за концерта на Хосе Карерас в София за България, Македония и Румъния, могат да се закупяtт от днес, 15 октомври в мрежата на Ивентим, както и онлайн на цени от само 50 лв до 110 лв и ВИП места 180 лв.

Continue Reading
Advertisement